Prašović-Gadžo: I Fadil Novalić je znao sve, mora odgovarati i on kao i Drljača

Zastupnica SBB-a Sanela Prašović-Gadžo, uključivši se u raspravu o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH, s fokusom na Zavod Pazarić, na početku je kazala kako se izvinjava roditeljima što je prvo javnost vidjela slike štićenika vezanih u Zavodu Pazarić, jer smatra da je zastupnica Ćudić te fotografije najprije trebala proslijediti Tužilaštvu KS.

- Na ovoj sjednici se treba fokusirati na to da se roditeljima omogući da skrbe o svojoj djeci i kako urediti stanje u Zavodu Pazarić i drugim zavodima. Mislim da pokušavamo na određen način da bježimo da se pogledamo u lice i da govorimo iskreno. Odgovornost ne može biti samo na jednom ministru, dva, bez premijera FBiH Fadila Novalića. Nije ništa sprečavalo ni Drljaču ni Novalića da poduzimaju reforme u ovom sektoru. I to je velika. istina. Treba da Drljača i Novalić idu u paketu sa ostavkama, oni su direktno odgovorni za stanje u Pazariću. Drljača je na manipulativan način na sjednici Vlade FBiH gurnuo da se govori o smjeni direktora uz upravni i nadzorni odbor. Direktor Salić je bio prvi uzbunjivač, i to ne tajni, već javni. Kakvu poruku nam Vlada šalje sa smjenom Salića? Ako progovorite da nešto nije uredu i da ima kriminala, mi ćemo vam skinuti glavu. Naglašavam kako Vesko Drljača više nikada ne bi trebalo da obavlja niti jednu javnu funkciju, ali i Novalić - rekla je Prašović.

Dodala je da će na organima SBB-a zatražit da Drljača više nikad ne bude imenovan ni na jednu funkciju, ali isto tako i za sve odgovorne, pa i za Fadila Novalića.