Predmet Dudaković i ostali: Ko je u Bihaću prodavao ratne video-materijale Simi Tuševljaku!?

Atif Dudaković, ratni komadant 5. Korpus, uhapšen je ove godine krajem mjeseca aprila. S njim je još uhapšena grupa njegovih nekadašnjih saboraca. A cijeli slučaj je izazvao buru reakcija i različite teorije o uzrocima njegovog hapšenja.

Portal normala.ba donosi zanimljive informacije koje prenosimo u cjelosti bez izmjena.

Hasan Ružnić, bivši  borac Petog korpusa Armije RBiH koji je  27.aprila  ove godine jedini   izbjegao  hapšenje u  akciji Državne agencije za istrage i zaštitu  (SIPA)  po nalogu Tužilaštva BiH, kada je  uhapšeno 12 osoba tokom pretresa na 17 lokacija, među njima i Atif Dudaković  nekadašnji komandant Petog korpusa, predao  se 29 jula  u Hrvatskoj u Poreču . Ova vijest obavljena  je istog dana na FB stranici portala Infousk. Nakon tri dana  Ružnić je isporučen državnim organima BiH. On je u trenutku akcije SIPA-e krajem aprila  boravio  u Sloveniji gdje je radio. Ružnić  je tokom rata bio u pratnji komandanta Atifa Dudakovića.

I dok mediji u RS bliski aktuelnoj  vlasti koju oličava  demokratura (demokratska diktatura)  Milorada Dodika iz dana u dan objavljuju navodna  svjedočenja bivših pripadnika Petog korpusa protiv Dudakovića pozivajući se na izvore iz Tužilaštva BiH, mediji  u FBiH  izbjegavaju  da se bave ovim “svjedočenjima” ostavljajući advokatskim timovima Atifa Dudakovića i ostalih  osumnjičenih da se pripremaju  za više nego izvjesno suđenje. No, već sada je razvidno, da se kao svjedoci Tužilaštva BiH  u predmetu “Dudaković i ostali” pojavljuju  bivši pripadnici Petog korpusa koji su tokom višegodišnjih  istražnih  radnji , nepoznato na koji način, vrbovani za  suradnju sa Tužilaštvom BiH. Na prostorima Unsko-sanskog kantona (USK) o pojedinim svjedocima u Bihaću, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovicu, Ključu priča  se u kuloarima, navode se čak i novčane sume koje su dobili  (nepoznato je  od koga) , dok  se za  neke  priča  kako  su  svjedoci-pokajnici  ili svjedoci koji  će  u zamjenu  za  “kvalitetno” svjedočenje, moguće, izbjeći drakonske kazne  ili čak biti izbačeni iz  optužnice. U tom smislu, ime Hasana Ružnića , ratnog pratioca komandanta Atifa Dudakovića  signira se kao jedno od najznačajnih.
 

Image

On se prema objavljenim tekstovima  medija u RS i faksimilima dovodi   u vezu sa  počinjenjem ratnih zločina tokom operacija “Sana 95”. Konkretizira se i lokacija u Bosanskom Petrovcu  način izvršenja , prema objavljenim faksimilima. atv-otkriva-nova-svjedocenja-protiv-atifa-dudakovica. Stoga se  u javnost postavljaju pitanja o razlozima Ružnićevog tromjesečnog  izbjegavanja predaje državnim organima BiH. Kontraverze  o tome ne prestaju, štaviše, intenziviraju se nakon njegove predaje Tužilaštvu BiH.

U Bihaću se maltene kao javna tajna prepričava , čak se navode i imena bivših pripadnika Petog korpusa, koji su surađivali i surađuju kako sa službenicima SIPA-e, tako i sa pripadnicima   Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su se bavili istragom o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima. U tom smislu, pominje  se policijski  istražitelj Simo Tuševljak koji  je , navodno, prije  osam godina u Bihaću kupovao video-materijale  od pojedinih bivših  pripadnika Petog korpusa. Cijena VHS kaseta sa  “dokaznim” materijalom  bila je oko 5000 KM.  U  to vrijeme  ova “trgovina”  bila je    lakomisleni pokušaj  da se  “nabrzinu” uzmu pare, bez  razmišljanja o posljedicama. Tuševljak je poznat  kao svjedok na suđenju Ratku Mladiću i po izjavi, između ostalog, da je u Sarajevu tokom rata  ubijeno više od 3000 srpskih civila.

Advokati  koji će braniti  osumnjičene pripadnike Petog korpusa  imaju  sve izjave   koje su  Tužilaštvu BiH davali  bivši pripadnici Petog korpusa. Kao  što je poznato,  general Atif Dudaković  bio je  komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”.  Tokom četvorodnevne operacije  Peti korpus je oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske (RS)  na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i tzv. Narodnom odbranom Fikreta Abdića. Dudaković je ranije u više navrata, odgovarajući na spekulacije o pripremanju optužnice protiv njega, isticao kako on nije ratni zločinac, te da je časno branio svoju zemlju i narod.