Predsjednik Alžira će do 28. aprila dati ostavku

Abdelaziz Bouteflika je od 22. februara suočen s neviđenim masovnim demonstracijama

Alžirski predsjednik Abdelaziz Bouteflika dat će ostavku prije isteka mandata 28. aprila, objavila je u ponedjeljak službena novinska agencija APS, nakon gotovo 40 dana masovnih protesta i pritiska vojske da se okonča njegova 20-godišnja vladavina.

Šef države će prije toga poduzeti mjere koje garantiraju funkcioniranje državnih institucija tokom prelaznog razdoblja, dodaje agencija, ne precizirajući tačan datum ostavke, niti koje će joj to važne odluke prethoditi.

Na vlasti 20 godina, Bouteflika je od 22. februara suočen s neviđenim masovnim demonstracijama, kojima se zahtijeva njegov i odlazak cijele njegove administracije.

Predsjednik sjevernoafričke države, koji ima 83 godine, rijetko se pojavljuje u javnosti, jer je 2013. godine doživio moždani udar.

Očekuje se novi ustav

Nakon što je odustao od borbe za peti predsjednički mandat, on je odgodio predsjedničke izbore, zakazane za 18. april, te predložio da će ovlasti predati nasljedniku izabranom na nacionalnoj konferenciji, koja treba izraditi novi ustav.

Ta opcija je podrazumijevala da ostane na vlasti nakon isteka mandata do neodređenog datuma, što demonstranti kategorički odbijaju, javlja balkans.aljazeera.net

Bouteflika je ostao izoliran posljednjih dana, nakon što je šef vojnog štaba, moćni general Ahmed Gaid Salah, njegov čvrsti saveznik, rekao kako je rješenje krize u Bouteflikinom odlasku, a tom se stavu vrlo brzo pridružila većina čelnika njegovog režima.

Prema Ustavu, predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Abdelkader Bensalah (77) trebao bi preuzeti dužnost šefa države na rok od najviše 90 dana, u kojem se trebaju održati izbori.