Predsjednik CIK-a pozvao državljane BiH da se registriraju za opće izbore

.
Arnautović se posebno zahvalio predsjedniku Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Arminu Hodžiću na organizaciji ovog sastanka.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović sastao se s predstavnicima udruga koje okupljaju bh. državljane koji žive u Hrvatskoj kako bi ih informirao o glasačkom pravu koje državljani BiH mogu ostvariti na predstojećim općim izborima. 

Povodom održavanja općih izbora u BiH i registracije birača koji žive izvan domovine, u prostorijama Kulturno-informativnog centra Ambasade BiH u Zagrebu održan je sastanak predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suada Arnautovića s predstavnicima bh. udruženja koji žive u Hrvatskoj.

Nakon sastanka Arnautović je izjavio kako je cilj njegovog posjeta Hrvatskoj i Zagrebu bio razgovarati s predstavnicima bošnjačkih, hrvatskih i ostalih asocijacija te aktivistima čije udruge okupljaju državljane BiH u Hrvatskoj kako bi ih informirao o registraciji birača za predstojeće opće izbore koji će se održati 2. oktobra ove godine.

 

Iz Hrvatske bilo registrirano oko 19.500 birača

- Dali smo im informacije kako mogu ostvariti svoje biračko pravo i još jednom ih pozvali da oni i njihovi članovi uzmu učešće u prijavi i registraciji za glasanje na općim izborima 2022. godine. Krajnji rok za registraciju je 19. juli do 24 sata - izjavio je Arnautović.

Predsjednik CIK-a je naglasio kako je obveza i plan predstavnika CIK-a u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH posjetiti državna konzularna predstavništva (DKP) u svim državama u kojima boravi veći broj bh. državljana kako bi ocijenili tehničke i kadrovske uvjete za organiziranje izbora u ambasadama, a u kojima se prijavi više od 50 državljana BiH za glasanje.

- Ako ne bude dovoljan broj prijavljenih u ambasadi, svi imaju pravo i svi će glasati putem pošte, oni koji se do 19. 7. prijave za ove izbore - izjavio je Arnautović.

Dodao je kako je na prethodnim, lokalnim izborima u BiH održanim 2020., iz Hrvatske bilo registrirano oko 19.500 birača, dok je s današnjim danom za predstojeće izbore registrirano 3.074 birača.

Predsjednik CIK-a Arnautović se posebno zahvalio predsjedniku Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) Arminu Hodžiću na organizaciji ovog sastanka.

 

Iskoristiti pravo

Hodžić je pozvao sve državljane BiH koji žive ili borave u Hrvatskoj da se registriraju i iskoriste svoje pravo glasa na općim izborima.

- Centralna izborna komisija ove godine proces je modificirala i dodatno modernizirala. Mislim da ne bi trebali biti prepreka za sve one koji žele da se registriraju za izbore - izjavio je Hodžić.

Dodao je kako današnje okupljanje predstavnika asocijacija nije bilo vezano uz nacionalnu pripadnost i vjeroispovijest sudionika, nego uz glasačko pravo i pravo da ono bude iskorišteno.

Pozvao je sve koji imaju tehničkih problema pri registraciji da se obrate VBNMGZ-u i Bošnjačkom nacionalnom vijeću RH za pomoć, bilo putem telefona, društvenih mreža, emaila i osobnim dolaskom.

Za registraciju u aplikaciju CIK-a je potreban identifikacijski dokument, lična karta, pasoš BiH ili vozačka dozvola, odnosno preslika jednog od tih dokumenata.

Birači će nakon registracije dobiti poštom preporučeno glasački listić na vlastito ime.

 

Foto:Avaz.ba