Predsjednik Erdogan započeo kampanju “Turska, mi smo dovoljni sami sebi”

erdogan
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je zvanično pokrenuo Nacionalnu kampanju solidarnosti za pomoć u borbi protiv koronavirusa, napominjući kako u tu svrhu donira sedam svojih mjesečnih plata.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je irekao : "Započinjem sastanak tako što ću mojoj zemlji donirati 7 svojih mjesečnih primanja."

Erdogan je izjavio da je njegova zemlja na vrijeme donijela potrebne mjere u borbi protiv globalne pandemije koronavirusa.

"Turska je preduzela mjere protiv COVID-19 prije mnogih zemalja, odlučni smo i u narednim koracima protiv širenja koronavirusa", rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

Istakao je kako je veoma važno u jeku epidemije COVID-19 da zdravstveni sistem dobro funkcioniše.

"U vrijeme epidemije najvažnije je održati stabilnost zdravstvenog sistema. Turska ubrzano otvara nove bolnice, istovremeno jačajući postojeće usred epidemije COVID-19", kazao je Erdogan, istakavši da njegova zemlja nema nikakvih problema ni kada su životne namirnice u pitanju.

"Nemamo problema ni s hranom. Budući da naša država sama proizvodi sve osnovne namirnice, naše zalihe hrane i lanci opskrbe su na nivou koji zadovoljava naše potrebe", rekao je predsjednik Turske.

Dodao je kako je veoma važno da svi daju svoj doprinos ovoj borbi, te je i zvanično pokrenuo Nacionalnu kampanju solidarnosti za pomoć u borbi protiv koronavirusa, napominjući kako u tu svrhu donira sedam svojih mjesečnih plata.

Istakao je da je ta država do sada poduzela brojne mjere kako bi pomogla građanima koji su najteže pogođeni epidemijom.

"U okviru toga za dva miliona domaćinstava iz programa socijalne pomoći bit će podijeljeno po hiljadu lira pomoći“, kazao je turski predsjednik, dodajući da će zdravstveni radnici, koji ulažu ogromne napore u borbi protiv koronavirusa, biti posebno nagrađeni sa dodatnim stimulacijama.