Predsjednik Parlamenta Kipra podnio ostavku

kipar
Ostavka Demetrisa Syllourisa je uslijedila nakon što je Al Jazeera otkrila da je umiješan u kontroverznu šemu izdavanja pasoša kriminalcima.

 

Predsjednik kiparskog Parlamenta Demetris Syllouris podnio je ostavku, nakon što je otkriveno da je umiješan u kontroverznu šemu izdavanja pasoša kriminalcima.

Syllouris je drugi najviši državni zvaničnik Kipra i bio je vršilac dužnosti predsjednika države, u odsustvu predsjednika Nicosa Anastasiadesa.

Otkriven je u sklopu istrage Al Jazeere, koja je otkrila kako su kriminalci uspjeli dobiti kiparske pasoše, koji su im omogućili pristup Evropskoj uniji i njenim unutrašnjim tržištima.

Prethodno je Christakis Giovanis, na Kipru poznatiji kao Giovani, podnio ostavku, nekoliko sati nakon što je Kipar najavio da će ukinuti ovu kontroverznu šemu.

Ostavka Syllourisa uslijedila je jutro nakon što su se demonstranti okupili ispred zgrade parlamenta u Nikoziji, tražeći njegovu smjenu i zahtjevajući oficijelnu istragu.

'Evropske vrijednosti nisu na prodaju'

Istraživački odjel Al Jazeere u ponedjeljak je objavio priču i detalje u kojoj se otkriva kako su predsjednik Parlamenta Demetris Syllouris i zastupnik u Parlamentu Christakis Giovanis pomagali i omogućavali da osuđeni kriminalci dobiju pasoš uz pomoć programa investiranja CIP.

Nekoliko sedmica ranije je Al Jazeera objavila Kiparske papire (The Cyprus Papers), blizu 1.400 dokumenata koji pokazuju kako je Kipar davao pasoše kriminalcima koji su osuđeni u svojim državama, te ljudima koje traži Interpol.

Nakon što je Al Jazeera objavila ovu priču, Evropska komisija je saopćila da je ova slučaj promatrala s nevjericom.

"Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen bila je jasna kad je rekla da evropske vrijednosti nisu na prodaju", rekli su iz Evropske komisije.