Predsjedništvo BiH danas o mandataru za Vijeće ministara. Hoće li Komšić biti protiv Krišto?

a

Predsjedništvo BiH danas će na dnevnom redu imati prijedlog za imenovanje mandatara za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Sjednica bi se trebala održati danas u 16 sati. Članovi državnog Predsjedništva razmatrat će potvrđivanje prijedloga za mandatarku Vijeća ministara BiH.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH ranije su Predsjedništvu uputili prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za predsjedavajuću Borjanu Krišto.

Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih parlamentarnih izbora potpisali su ranije predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka.

Osmorku čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument o saradnji je nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026”. Potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora.

Potpisnici su izrazili nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran vrlo brzo. Moguće čak do kraja ove godine.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom. Potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, Predsjedništvo BiH je dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Dužno je i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić potvrdio je indirektno da neće podržati Borjanu Krišto za mandatrku za sastav Vijeća ministara BiH.