Predstavnica Agencije za lijekove srušila se na konferenciji o prestanku vakcinacije "AstraZenecom"

.
Na snimku s konferencije zabilježen je trenutak kada Eriksen gubi svijest, dok generalni direktor Danske zdravstvene vlasti Soren Brostrom drži govor

Predstavnica danske Agencije za lijekove Tanja Eriksen (Erichsen) onesvijestila se tokom konferencije za medije koja je održana povodom odluke te zemlje o prestanku korištenja vakcina "AstraZenece".

 

Preventivno je prebačena u bolnicu i navodno se oporavila, prenosi New York Post. 

 

Na snimku s konferencije zabilježen je trenutak kada Eriksen gubi svijest, dok generalni direktor Danske zdravstvene vlasti Soren Brostrom drži govor. Brostrom je brzo reagirao, a u pomoć su priskočila i trojica muškaraca te su je okrenuli na stranu.

Podsjetimo, Danska je jučer donijela odluku kojom je postala prva zemlja u Evropi koja je u potpunosti prekinula vakcinisanje ovim cjepivom. U toj zemlji zabilježena su dva slučaja nastanka krvnih ugrušaka, od kojih je jedan završio smrtno, a radilo se o 60-godišnjoj gospođi. 

 

- Na temelju naučnih spoznaja, naša ukupna procjena je da postoji rizik od ozbiljnih nuspojava povezanih s korištenjem cjepiva COVID-19 iz "AstraZenece" - rekao je Soren Brostrom, generalni direktor Danske zdravstvene vlasti.

 

Dodao je da je zbog toga odlučeno da se ukloni ta vakcina iz plana vakcinisanja.

POGLEDAJTE VIDEO OVDJE