Predstavnici Cazina i Rakovice o aktuelnom problemu GP Maljevac i budućoj saradnji

.

Zabrana prometa kamionima i transportnim vozilima na Graničnom prijelazu Maljevac, koji je donijela Hrvatska i koja je stupila na snagu prije četiri dana, bila je glavna tema o kojoj su danas u Cazinu razgovarali predstavnici hrvatske općine Rakovica, Vlade Unsko- sanskog kantona i Grada Cazina. Kako je zaključeno, interes za rješavanje ovog problema postoji s obje strane.

-„Postoji interes i Unsko- sanskog kantona i privrednika našeg Grada, ali i privrednika i građana Rakovice, da se riješi ovaj novonastali problem i drago mi je da smo utvrdili da će biti inicijative s obje strane da se ovaj problem što prije otkloni. Inače, promet roba i što veća otvorenost prema Evropi je izrazito značajna i danas i za budućnost.

Stoga smo mi zainteresirani i za dugoročna rješenja kao što su novi putni koridori i kako smo mogli čuti, po tom pitanju postoje pozitivna razmišljanja i kod naših susjeda iz Rakovice.“, rekao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević istaknuvši da ima informacije da bi aktuelni problem oko GP Maljevac mogao biti riješen već danas na državnom nivou i da se nada da će ubrzo tako i biti.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici domaćih privrednika koji su ovih dana bili posebno aktivni u skretanju pažnje na problem nemogućnosti korištenja GP Maljevac o čemu privrednik Hakija Halkić kaže; -„Mi smo alarmirali mnoge institucije u BiH i vidim da je porasla zainteresiranost jer zaista ta odluka ide na veliku štetu privrednika ovog kantona, naročito općina Cazin, Velika Kladuša, Bužim i Bosanska Krupa. Drago mi je da su danas i predstavnici općine Rakovica prepoznali obim ovog problem i nadam se da će se to narednih dana riješiti kako bi mi nastavili naš posao jer zaista, ovo ako bi ovako ostalo, bio bi to za neke od privrednika eliminirajući faktor za izvoz njihovih roba u Evropsku uniju.“

Po riječima premijera Unsko- sanskog kantona Mustafe Ružnića, štete za domaću privredu, koje uzrokuje ovakva odluka Hrvatske su ogromne.

-„Prema prvim, grubim procjenama financijske štete bi iznosile preko devet miliona maraka i to je zaista ogroman udar na ovaj dio Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo kao Vlada kantona odlučni djelovati u svim pravcima i tražiti podršku i od svih međunarodnih faktora za što hitnije rješavanje novonastale situacije. Nadam se da to neće biti potrebno i da će ova odluka vrlo brzo biti promijenjena.“, izjavio je premijer Ružnić.

Za Cazinu susjednu općinu Rakovica u Republici Hrvatskoj više saobraćaja na njihovom području takođe, predstavlja ogroman problem.

-„Kod nas je glavni problem u grani turizma jer mi smo kontinentalna općina s najvećim brojem noćenja u Republici Hrvatskoj i definitivno to utiče na smirenost lokacija i svega i održavanja naših puteva koji nisu u toliko lošem stanju, osim jednog dijela prema granici, tako da nama isto ne paše da se sav promet usmjeri na Ličko Petrovo selo- Izačić nego nam odgovara da to bude kao i do sada, pola Izačić, pola Maljevac.

Tako da ćemo u tom smjeru nastupiti prema našem ministarstvu, pogotovo sada kada smo upoznati s problemima naših susjeda i velikim gubicima koje trpe ovdašnji privrednici.“, kaže načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić.

Sastanku su prisustvovali i vijećnik u Općinskom vijeću Rakovica Semir Čović te glavni imam Medžlisa islamske zajednice Karlovac Almir ef. Šabić. Razgovaralo se takođe, o dosadašnjoj i budućoj saradnji dviju pograničnih lokalnih zajednica, a istaknuto je da bliske historijske veze ovih krajeva sadašnja generacija ima zadatak nastaviti gajiti i da je još puno prostora za kulturnu, privrednu, sportsku i svaku drugu saradnju.