Predstavnici grada Cazina na naučnoj konferenciji o kestenu u Bužimu

Druga naučna konferencija o kestenu pod nazivom “Razvoj institucionalnih mehanizama u funkciji zaštite kestenovih šuma”održana je 29.03. 2018 u Bužimu. Konferencija je okupila veliki broj eminentnih stručnjaka iz regiona i zemlje, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti i predstavnika organizacija i udruženja iz oblasti poljoprivrede.

Kesten kao jedan od najvažnijih prirodnih resursa ovog kraja došao je u fokus interesovanja i naučnih krugova. Iako je njegova vrijednost prepoznata već odavno, nije učinjeno dovoljno od strane državnih istitucija kako bi se on zaštitio i iskoristile sve njegove blagodati kao prirodnog i ekonomskog potencijala. Kao domaćin i organizator konferencije naglasio je Općinski načelnik Zikrija Duraković.

Osa šiškarica najveći štetnik pitomog kestena sistemski uništava kestenovu šumu na području Unsko-sanskog kantona. Njegova zaštita i oplemenjivanja bili su u žiži interesovanja relevantnih institucija ali i akademskih zajenica. To je  i prezentirano na drugoj naučno stručnoj konferenciji o kestenu sa temom “Razvoj institucionalnih mehanizama u funkciji zaštita kestenovih šuma” koja se održava u sklopu projekta Evropske unije INTERREG IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. 
Osim konferencije projektom je između ostalog predviđeno i podizanje plantažnih zasada kestena. Stručnjaci koji su radili na polju zaštite kestena dali su juče svoj glas i ponudili rješenja koja bi se primijenula na terenu s ciljem zaštite kestenovih šuma. Od ukupne površine kestenovih šuma u Bosni i Hercegovini 90% se nalazi u Unsko-sanskom kantonu i osnovni je izvor prihoda za mnoga domaćinstva, ali postao je ugrožena vrsta.

viber image5.jpg
 
Osa šiškarica napravila je ogromne štetete. Kestenove šume počele su se sušiti, a prinos je upola manji. Primijeniti pozitivne prakse iz Hrvatske koja je adekvatno odgovorila ovoj štetočini nastoji se i evropskim projektom prekogranične saradnje. Učesnici u projektu istakli su njegove brojne dobrobiti. S ciljem zaštite kestenovih šuma pored relevantnih institucija uključena je i akademska zajednica. Ovim projektom je predviđena biološka zaštita kestena na način da se uveze i ispusti prirodni neprijatelj ose šiškarice, parazitoid I to I to na dvije lokacije na području USK, a to je Velika Kladuša i Bužim. Uporedo su planirani zasadi plantaža kestena koji će biti i eksperimentalnog tipa, kako bi se iz njih došlo do saznanja i zaključaka.

"Kesten je naš BREND, šansa za razvoj naše lijepe BiH. Potrebna je veća institucionalna zaštita ovog prirodnog resursa od štetnih utjecaja. Kesten kao stablo, kesten kao hrana, kesten kao voćka i kesten kao poslastica pruža mogućnost u svakom pogledu. Kesten je biljna vrsta široke sociološke vezanosti pa može biti za primjer društvenoj zajednici za bolju socijalnu i društvenu povezanost i sa zajedničkim djelovanjem ćemo sačuvati naša BREND jer Cazinska Krajina je Zemlja kestena ".