Predstavnici RS dogovaraju naredne korake u institucijama BiH

sastanak
Sastanak u Administrativnom centru Vlade RS

Predstavnici stranaka iz RS koji učestvuju u radu institucija BiH sastat će se u Administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, potvrdio je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Razmatrat će se daljnji koraci u vezi s neučestvovanjem u donošenju odluka i na nižim organima BiH. Ustavno pravo srpskih predstavnika je da glasaju za i protiv, ali da ostaju u institucijama BiH - kazao je Dodik.

Najavio je da će SNSD zajedno s Klubom HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas, a najkasnije sutra, uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o Ustavnom sudu, koji podrazumijeva prestanak mandata stranih i izbor domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH. 

 

Prema tom prijedlogu, kako je pojasnio, Predsjedništvo BiH bi biralo trojicu domaćih sudija, a Parlamentarna skupština bi ih potvrđivala. Izbor šest preostalih ostao bi, kao i do sada, na nivou entiteta.

Očekuje se da će, između ostalih, na sastanak u Istočnom Sarajevu doći i predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, predsjednik PDP-a Branislav Borenović te predsjednik SDS-a Mirka Šarovića.