Predstavnički dom FBiH raspravlja o setu zakona o boračkim pravima

sadf

- U Sarajevu je počela 15. vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a zastupnici će razmatrati set zakona o boračkim pravima. 

Tako će se na dnevnom redu naći Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih branilaca i njihovih porodica, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te 
Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata predlagača Zijata Mušića.

Zastupnici su jednoglasno usvojili dnevni red. 

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica predložila je Vlada FBiH, a u ime predlagača Mirza Terzo kazao je da je ovaj zakon urađen sa Koordinacijom udruženja ARBiH i HVO. 

"Predviđeno je povećanje osnovice za 5 posto, za šta su izdvojena sredstva iz budžeta. Povećanje invalidnina i šehidskih penzija porodicama bez djece. Suprugama RVI bi se omogućilo nasljeđivanje 50 posoto iznosa penzija. Zakon omogućava prava djeci bez oba roditelja, a za tu kategoriju se pomjeraju prava do 35 godine života. Najzanimljivija je stvar uvođenje švicarske formule. U izmjenama zakona predloženo je da Federalni i kantonalni zavodi za zapošljavanje osiguraju sredstva za zapošljavanje, samozapošljavanje i prekvalifikaciju ovih kategorija", dodao je Terzo. 

Kako kaže za implementaciju ovog zakona je predviđeno 18,5 miliona KM.