Pregovori su razotkrili marionete koje služe interesima Dragana Čovića

.

 

Način izbora aktera, modela i formata pregovora o izmjenama izbornog zakona od samoga početka je ukazivao na nedosljednosti i teren za nečasne radnje, poručili su iz Nezavisnog bloka.

Ogolili su to do kraja u svojim izjavama zadnjih dana skoro svi akteri iz Neuma, a posebno lideri SDA, NiP i SBB. Jeftino razmišljanje da će ih HDZ uvažiti nakon izbora (jer se jedino bez HDZ-a ne može, što je rekao jednom lider NiP-a), te da će biti dio vlasti, opasno je po državu i naše strateške dugoročne interese.

Osim što su pokazali zavidan nivo neznanja i kapaciteta da ozbiljno razgovaraju o ovim temama, posebno Konaković i Radončić su potvrdili da su obične marionete koje su trebale poslužiti ostvarenju ciljeva Dragana Čovića, a na štetu države Bosne i Hercegovine.

Sreća je da nemaju ni znanja, niti snage da svojim nečesnim djelovanjem nanesu nepopravljivu štetu interesima naše zemlje i svih njenih građana- navode u Nezavisnom bloku.

Ono što je dobro u ovome – javnost u BiH je mogla vidjeti ko je kakav, kako se ponaša i snalazi, te koliko se na koga može osloniti u budućnosti kad na red dođu slične teme i izazovi. Također, jasno je na koga se BiH može osloniti kad su u pitanju naši međunarodni prijatelji, a posebno smo zahvalni i na jasnom stavu novog američkog ambasadora koji je i danas ponovio da se dogovor ne treba lomiti preko koljena i desiti po svaku cijenu.

 

Time je pokazao da bolje razumije i vodi računa o interesima države nego većina bh. aktera koji su se zadnjih upirali da nas ubijede kako se mora popustiti Čoviću i Dodiku i da bez njih nema napretka i izlaza iz ove situacije- zaključili su u Nezavisnom bloku.