Preispitajmo se kako smo proveli prvu trećinu ramazana

Jesmo li uspjeli naše ramazansko vrijeme u prvih deset dana ramazana koristiti u učenju Kur’ana u toku dana i noći ili smo, pak vrijeme provodili u besposlici i onome od čega nemamo koristi?

Jesmo li uspjeli sačuvati svoj jezik i koristiti ga samo u pozitivnom, govoriti njime samo dobro i veličati Allaha? Ili smo ga u ovih prvih deset dana ramazana koristili kao i prije; u ogovaranju, vrijeđanju, ružnim riječima i psovkama?

Možemo li sebi čestitati zbog toga što smo naše oči sačuvali harama ili, pak, sebi izraziti saučešće zbog toga što smo ih koristili istom mjerom, možda i intenzivnije u gledanju harama putem TV sapunica, filmova i drugih zabranjenih prizora?

Možemo li sebi čestitati zato što smo pripremili iftar nekom ko ga je potreban i tako stekli veliku nagradu ili izraziti saučešće zato što smo govorili: “Ne, to je posao humanitarnih organizacija?”

Možemo li sebi čestitati na obavljanju svakog namaza u džematu, u njegovom vremenu i na ustrajnosti na noćnom namazu, ili, možda, trebamo sebi izraziti saučešće zbog zanemarivanja ovog ibadeta?

Ukoliko si ustrajan u ibadetu, u izvršavanju naređenog i ostavljanju zabranjenog, onda se raduj dobru, budi zahvalan Allahu i veličaj Ga što ti je omogućio da Mu robuješ. Nastavi tim putem koji si krenuo, a blago onome kome ovo bude put i ko bude koračao ovom stazom. Blago njemu zbog Dženneta i oslobođenja od Vatre koje mu je, Allahovom dozvolom, predstoji. Neka ti je svaki hair i dobro u tvom uspjehu, o ti ustrajni.

A ti, čovječe, ukoliko si od onih koji je propustio blagodati ovih deset dana ramazana, pa se opustio, zapostavio i zaboravio na ibadete, popravi se u ostatku ovog mjeseca, ostale su još dvije trećine i Allah i dalje oprašta grijehe i oslobađa od Vatre.

Čovječe, pogledaj bogobojazne i dobre Allahove robove, njihovi vratovi su oslobođeni vatre, a ti? Šta je s tobom? Znaš li svoj ishod? Zamisli stranice njihovih knjiga koje su svijetle od dobrih djela, dok su stranice tvoje knjige tamne od grijeha!

Tako mi Allaha, kada bi ti se otkrio gajb, pa vidio koliko ti je dobrih djela izmaklo, koliko si prilika za oprost grijeha propustio i koliko trenutaka u kojima bi ti dova bila primljena zapostavio, umro bi od muke i bola zbog toliko propuštenih prilika!

Želimo li da nam Allah oprosti? Želimo li da nas Allah spasi Vatre? Ako to želimo onda ostatak ramazana trebamo provesti u intenzivnijem ibadetu nego do sada.

Istek prvih deset dana ramazana je poziv u oprost, poziv u činjenje dobrih djela, poziv u udvostručenje ibadeta i pokornosti, poziv u oslobađanje od Vatre.

Preispitajmo se prije nastupa konačnog obračuna, jer rob neće biti iskren sve dok ne ispita sebe, svoja dobra djela i svoje propuste koje je napravio. Vratimo se sebi i pogledajmo svoja djela, ispitajmo ih precizno i nastojmo u ostatku ramazana, u ove dvije trećine koje su preostale, što više dobrih djela učiniti.