Zašto je prekinuta akcija spašavanja dječaka iz pećine?

Četvorica od dvanaestorice dječaka zarobljenih 16 dana u poplavljenoj tajlandskoj pećini izvučena su u danas na površinu, zahvaljujući odvažnoj i opasnoj misiji ronilaca.

“Danas smo uspjeli spasiti četvoricu dječaka koje smo sigurno prevezli u bolnicu Chiang Rai Prachanukrua”, izjavio je šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn, kazavši kako operacija “protječe glatko”.

Tajlandski dužnosnici izvijestili su da je prva faza akcije završena, a guverner pokrajine Chiang Rai na konferenciji za novinare je rekao da će za pripremu spašavanja preostalih dječaka i njihova trenera biti potrebno najmanje deset sati.

 

Iako se odluka da se akcija spašavanja prekine može činiti iznenađujućom, budući da su spasilačke ekipe ranije izvijestile da traje teška utrka s vremenom i da dječake i trenera moraju iz pećine izbaviti čim prije, šef misije spašavanja Narongsak Osottanakorn otkrio je na presici zašto je misija zasad zaustavljena.

“Akciju spašavanja moći ćemo nastaviti kada za to budemo spremni. Bit ćemo spremni vrlo brzo, ali prvo moramo pripremiti sve boce s komprimiranim zrakom. Sve što nam je potrebno za spašavanje dječaka smo iskoristili i moramo sve ispočetka pripremiti za novu fazu spašavanja.

Ne mogu sa sigurnošću reći kada ćemo nastaviti spašavanje, ali vjerujem da ćemo biti spremni za idućih 10 do 20 sati”, kazao je šef misije na konferenciji za medije.

Tokom noći će na Tajlandu trajati pripreme za novu akciju spašavanja dječaka. Nakon što je prva faza završena, spasioci trebaju odmoriti, ali i, što je još važnije, napuniti spremnike kisikom.

Prema riječima tamošnjih dužnosnika, nova faza spašavanja mogla bi početi tek za 20 sati. Pitanje je samo – hoće li vremenske prilike to dopustiti. Naime, nad pećinom već satima neumorno pada obilna kiša i strah od poplave sve više raste. Prognoze kažu da će kiša padati danima.

“Najgore tek dolazi”, kazao je CNN-ova meteorologinja Allison Chinchar.

“Sada se moramo boriti s dvije prepreke – vremenom i vremenskim uvjetima. Protiv toga se borimo od prvog dana. Moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da spasimo preostale dječake, iako je teško boriti se protiv sila prirode”, kazao je šef spasilačke misije Narongsak Osotthanakorn.

Spasiocima je sada prioritet napuniti spremnike kisikom, što bi moglo trajati satima. Istovremeno razina kisika u pećini pada i na kritičnom je nivou.

Na ulazu u pećinu sada se nalazi ekipa od 90 iskusnih ronilaca – 40 s Tajlanda i 50 iz svih dijelova svijeta.

Iako detalji akcije spašavanja nisu objavljeni, vjerovatno je da će dječaci šetati, roniti, plivati i penjati se. Naime, u velikim dijelovima pećine voda je pala do tog nivoa da se može normalno šetati. To bi sve sljedećih dana moglo biti potopljeno.

Najgori će biti onaj prvi dio gdje će trebati raditi velike zarone. Podsjetimo da je riječ o mračnim i uskim tunelima, a neka od djece ne znaju ni plivati. Neki dijelovi su toliko uski da su ronioci morali skidati boce s kisikom da bi se mogli provući.

Za početak je cilj doći do jednog dijela pećine koja je ovih dana bila unutarnja baza za spasioce. Od tu do izlaza će uglavnom moći šetati. Čim izađu, bit će prebačeni u bolnicu.

Roniocima koji su proteklih dana prolazili put do pećine u kojoj su dječaci trebalo je i do šest sati za prolazak, a jedan je tajlandski ronilac izgubio život dok je dopremao boce s kisikom.

Spašeni dječaci su uz pratnju spasilaca stigli do baznoga kampa odakle su put mogli nastaviti pješice, kazao je glasnogovornik tajlandskoga ministarstva odbrane Kongchop Tantravanit.

Po pisanju medija, dječake su u bolnici dočekali članovi njihovih porodica. Još nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju.

Podsjetimo, dječake u dobi od 11 do 16 godina i njihova dvadesetpetogodišnjeg trenera koji su već dvije sedmice zarobljeni u pećini ronioci su ih pronašli u ponedjeljak na grebenu od ulaza udaljenom oko četiri kilometra.

Željeli su istražiti pećinu, no ostali su ondje zarobljeni kad se razina vode podigla zbog kiše.