Preko Vlade FBiH do penzije: Radnici nekadašnjih giganata čekaju na uvezivanje staža

Dva federalna programa trebala bi omogući uvezivanje staža za 134 radnika sa područja Tuzlanskog kantona, koji će time steći uvjete ze penziju. Uglavnom je riječ o zaposlenicima bivših privrednih giganata koji su u stečaju, a među njima je najviše radnika TTU-a, čak 69.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK nema podatke koliko radnika s područja kantona nema uvezan staž, ali je sigurno da je taj broj veliki. Svi radnici nemaju pravo da budu prijavljeni na javne pozive Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a među njima vjerovatno je najviše radnika tuzlanske Livnice, više od 100, jer je njihova fabrika likvidirana, a njihove šanse za uvezivanje staža su minimalne.

- Prijave za javni konkurs se trenutno obrađuju, a očekujemo da u septembru Federalno ministarstvo objavi listu radnika koji su ispunili uvjete i kojima će biti uplaćen dug za PIO/MIO. Ostale poreske obaveze platit će Vlada TK ili firme prijavljenih radnika, ukoliko imaju potrebna sredstva. Kada dobijemo listu, razgovarat ćemo sa svakom firmom i predložiti rješenja - kaže pomoćnik ministrice za rad i socijalnu politiku u Vladi TK Nurdin Muhamedbegović.

Pored TTU-a, uvezivanje staža za radnike putem javnog poziva tražili su i Aida Tuzla, Fortuna Gračanica, Rudar Invest Banovići, Remontmontaža Tuzla i IRM Company Tuzla, koja je firma kćerka Remontmontaže. Ukoliko svi radnici budu na listi Federalnog ministarstva, industrije za uplatu obaveza prema Fondu PIO/MIO bit će potrebno 837 hiljada maraka i to će biti isplaćeno iz budžeta FBiH. Vlada TK i firme morat će izdvojiti 683 hiljade KM za namirenje ostalih neplaćenih poreza.

Mehmed Terzić, bivši predsjednik sindikata radnika TTU-a, kaže da je i njegovo ime na spisku za uvezivanje staža, ali dodaje da nije optimista.

- TTU je u stečaju, ali na računu ima novca i ima još imovine koja ulazi u stečajnu masu. Ne znam hoćemo li mi zadovoljiti na tom javnom pozivu da nam FBiH uplati pare za PIO/MIO - kaže Mehmed Terzić.

Iz budžeta FBiH za 2018. godinu za uvezivanje staža izdvojeno je 2,5 miliona maraka, a od toga je milion namijenjan privatnim, a milion i po državnim preduzećima.

- Sve ovo je budžetski program za tekuću godinu i mi se nadamo da će u toku ove godine biti realizirano uvezivanje staža za 134 radnika s TK. Ipak, ovom procesu tu nije kraj - zaključio je Nurdin Muhamedbegović.