Premijer Edi Rama protjerao ambasadora Irana iz Albanije

Albanija je sinoć ozvaničila da je protjerala dvojicu iranskih diplomata zbog optužbi da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Ali Amuel, ambasador Irana u Tirani okrivljen je da je svoju diplomatsku poziciju zloupotrijebio baveći se špijunažom i podrškom teroristima, prenose albanski mediji.

Ista se optužba stavlja na teret njegovom bliskom saradniku. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Albanije kazao je da su diplomate narušile svoj diplomatski status.

Takav potez odmah su pohvalile Sjedinjene Američke Države, a protjerivanje ambasadora uslijedilo je, kako je rečeno nakon konsultacija sa nekim zemljama, uključujući i Izrael.

"Ovaj gest pokazuje iranskim liderima da njihova podrška terorizmu neće biti tolerirana. Mi stojimo uz premijera Ramu i albanski narod dok se oni suprotstavljaju iranskom neodgovornom ponašanju u Evropi i širom planete", napisao je savjetnik SAD-a John Bolton na Twitteru.

Pored Albanije iranske diplomate tokom ove godine protjerali su i Austrija, Holandija, Francuska, a neki su čak i uhapšeni.