Premijer Francuske nakon napada iznio strašne optužbe, ali ne na račun ISIS-a

Home

Premijer Francuske nakon napada iznio strašne optužbe, ali ne na račun ISIS-a


Francuski socijalistički premijer Bernard Cazeneuve je u petak optužio predsjedničku kadidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen da "instrumentalizira" napad izveden u četvrtak u Parizu "za podsticanje straha".

Marine Le Pen pokušava "instrumentalizirati kako bi podijelila, besramno poticala strah u isključivo političke svrhe", rekao je premijer prije prvog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju.

Reagujući na sinoćnji napad kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pene kazala je kako su socijalistički predsjednik na odlasku Francois Hollande i njegov prethodnik Nicolas Sarkozy "učinili sve" kako bi izgubili bitku s terorizmom.

Također je pozvala francuski narod, bez obzira na ideološku opredijeljenost, vjerovanja ili korijene da to ne prihvate te je ponovila svoje zalaganje da se svi stranci koji su pod prismotrom zbog mogućih veza s militantima ili protjeraju ili uhapse.

Istodobno, kandidat koji po anketama ima najveću potporu na francuskim predsjedničkim izborima Emmanuel Marcon kazao je u petak kako se Francuska ne smije prepustiti strahu nakon sinoćnjeg napada.

"Ne prepuštajte se strahu i ne dopustite podjele i zastrašivanje. Naša generacija mora ustati u suočavanju s ovim izazovom", kazao je Marcon u poruci upućenoj iz njegova tabora.

On je rekao da je otkazao dva okupljanja u petak kako bi izbjegao preopterećenje snaga sigurnosti, no odbio je prekinuti kampanju.

"Demokratija je jača", istaknuo je u poruci Marcon.

Konzervativni predsjednički kandidat Francois Fillon kazao je u petak da borba protiv "islamskog totalitarizma" mora biti prioritet idućeg francuskog predsjednika.

"Radikalni islam je izazov za naše vrijednosti i snagu našeg karaktera", kazao je Fillon dodajući: "Mi smo u ratu, nema alternative, ili mi ili oni".

Kako se doznaje od izvora bliskog istrazi o sinoćnjem napadu u Parizu, blizu tijela napadača, kojeg je u četvrtak navečer ubio policajac na Champs-Elyseesu, pronađena je rukom pisana poruka u kojoj se brani džihadistička organizacija Islamska država.

Također, jedan primjerak Kurana je pronađen u vozilu Francuza Karima Cheurfija (39) koji je napao policajce, naveli su izvori.

Odgovornost za pucnjavu u četvrtak navečer, tri dana prije prvog kruga izbora, preuzela je teroristička organizacija Islamska država.

 

(Izvor: Agencije)

 

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 21/04/2017 - 15:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top