Premijer USK Mustafa Ružnić najavio dolazak novog vala migranata u Krajinu

Na sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, održanom jučer u Bihaću, u užem sastavu, donesena je odluka da se krene u aktivnost izrade Strategije za upravljanje sigurnosnom situacijom na području USK, javlja USN.ba.

“Sigurnosne procjene govore da će već na proljeće tzv. Balkanskom rutom krenuti novi migrantski talas. Mi moramo biti spremni za tu situaciju i ne smijemo dozvoliti da se stvori haotično stanje, kakvo je bilo prošle godine”, stav je premijera USK-a, Mustafe Ružnića, i ministra unutrašnjih poslova USK-a, Nermina Kljajića.

Članovi Operativne grupe prihvatili su prijedlog policijskog komesara Muje Koričića da se pravovremeno krene sa izradom Strategije za područje Kantona.

“Moramo biti odlučni u zahtjevu da se uradi cjelovit plan djelovanja koji će funkcionisati, od Vijeća ministara BiH, u čijoj je nadležnosti oblast migracija”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Sastanku se pridružio i Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine Kantona koji je kazao da će zakonodavna vlast USK-a podržati sve aktivnosti koje vode stabilizaciji stanja, uključujući i nadzor migrantske krize, a u pripremu Strategije uključit će se skupštinska Komisija za sigurnost.