Prepolovljen dug porodiljama u USK

Vlada Unsko-sanskog kantona je u prošloj godini isplatila dva i po miliona maraka na ime porodiljskih dugovanja, te na taj način prepolovila dosadašnje dugove prema toj socijalnoj kategoriji.

"Uspjeli smo izmiriti značajna dugovanja koja smo imali prema porodiljama, budući da se ti dugovi nisu plaćali godinama. Istina je da su dugovi još veliki, ali nastavićemo da ih isplaćujemo sadašnjim tempom", istakao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

U Centru za socijalni rad u Bihaću su potvrdili kako porodiljama za naknade duguju više od milion maraka i da ih je u međuvremenu tužilo dosta korisnica. "Na svu sreću još nemamo niti jednu izvršnu sudsku presudu. Međutim, samo je pitanje dana kada će se one početi donositi i tada ćemo imati velike probleme", kažu u ovoj ustanovi.

Inače, Vlada USK je ove godine u budžetu planirala i milion maraka za plaćanje dječjeg dodatka s obzirom na to da on nikada nije isplaćivan u ovom kantonu, kao i više vrsta pronatalitetnih mjera kojima bi se dodatno olakšao položaj trudnica i porodilja. Ove mjere su definisane u sklopu programa koji ima za cilj da ublaži teško stanje koje je uzrokovano iseljavanjem velikog broja građana s ovih prostora u proteklih nekoliko godina. Trend migracija građana iz Unsko-sanskog kantona, mahom u zapadnoevropske zemlje, traje već dugo i u ovome trenutku ne postoje precizni podaci koliko se ljudi zaista iselilo. Ministarstvo unutrašnjih poslova USK nedavno je objavilo podatak da je samo u posljednje četiri godine građanima izdato oko 40.000 potvrda o nekažnjavanju, a ova potvrda je neophodna za dobijanje viza za odlazak u inostranstvo.