Preporuke iz MVP BiH: Bh. građani odmah da napuste regije zahvaćene ratnim dejstvima

Azerbejdzan
Zbog eskalacije sukoba između Republike Azerbejdžana i Republike Armenije, u oblasti Nagorno-Karabagh (Republika Azerbejdžan), ne preporučuju se putovanja u pomenutu oblast do daljnjeg, potvrdio je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Preporuka za građane Bosne i Hercegovine, koji se trenutno nalaze u regijama zahvaćenim ratnim dejstvima, je da iste odmah napuste”, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za N1.
Napomenuli su da je za konzularnu zaštitu građana Bosne i Hercegovine nadležan Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu.

Takođe, za sva dodatna pojašnjenja i upute, građani Bosne i Hercegovine mogu se obratiti Ambasadi Bosne i Hercegovine u Ankari.

Podsjetimo, predsjedink Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev potpisao je Dekret kojim se proglašava vanredno stanje u cijeloj zemlji, počev od 28. septembra 2020. godine. Najavljena je vojna mobilizacija i proglašeno ratno stanje u nekoliko regija, nakon što je Armenija proglasila totalnu vojnu mobilizaciju.