Presuda Novaliću otvara pitanje korištenja respiratora na KCUS-u. Hoće li neko odgovarati?

.
Krivi su. Tako je glasila prvostepena presuda na Sudu BiH u predmetu „Respiratori“ kojom je federalni premijer Fadil Novalić osuđen na četiri godine zatvora, vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić na pet, a bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Epilog je to afere ogromnih razmjera koja je potresla BiH u jeku pandemije koronavirusa. Naime, za 10 miliona KM nabavljeno je 100 respiratora iz Kine, a nabavku je provela Srebrena malina, firma koja se bavi preradom voća. Osim toga što Srebrena malina nije imala dozvolu za nabavku medicinskih uređaja, ispostavilo se i da su respiratori koji su itekako skupo plaćeni zapravo neupotrebljivi, jer nisu namijenjeni za korištenje u intenzivnoj njezi. A upravo je takav uređaj bio neophodan zdravstvenim ustanovama u vrijeme kada su se na stotine ljudi borile za život.

Tokom suđenja, na vidjelo je izašla i rečenica koja je kumovala nabavci respiratora:

“Selam gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je. Asim mi je rekao da Vam se javim u vezi respiratora, pa kada budete imali minutu, javite se”.

Respiratore koristio samo KCUS

Osim „izvjesnog Asima“, kako je jučer tokom čitanja presude rekao sudija Branko Perić, još je jedna osoba bila u fokusu u vrijeme kada su „malina respiratori“ nabavljeni. Riječ je o direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebiji Izetbegović. Sud BiH u presudi Novaliću i ostalima kaže da je utvrđeno da su nabavljeni respiratori nepotrebljivi za invazivnu njegu i za liječenje teških covid pacijenata. Oni su ipak korišteni na KCUS po naredbi Sebije Izetbegović.

Upravo je ona zdušno branila respiratore, tvrdeći da su upotrebljivi, slikala se pored naradžastih uređaja i stavila ih u upotrebu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji. Drugi zdravstveni centri odbili su uopće primiti respiratore iz Kine, a iz KBC-a Mostar su to obrazložili time da ACM812A respiratori ne mogu pomoći pacijentima, već ih naprotiv mogu ugroziti.

U isto vrijeme Sebija Izetbegović javno je govorila kako se respiratori ACM812A, njih 30 koliko je dobio KCUS, koriste i kako služe svojoj svrsi. Isto je ponavljao i njen suprug, predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Sebija Izetbegović svjedočila je tokom suđenja Novaliću i drugim. Na suđenju su pokazane poruke koje su Novalić, sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić i bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović razmjenjivali u viber grupi nazvanoj GENSEK.

Prepiska iz Viber grupe

U poruci od 18. marta 2020. Kalajdžić je napisala Novaliću:

“Šefe, čujte se vi sa Sebijom direktno oko cijene respiratora”.

“Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to tačno, a jeste garant”, napisala je Kalajdžić 28. aprila 2020. godine.

“Ja sam Sebija. To je moje ime. Sebija Izetbegović. Nisam ja nikakva Seb”, kazala je tokom svjedočenja Sebija Izetbegović. Kazala je i kako ona nije kvalificirana da komentariše kvalitet respiratora i da to mogu raditi samo reanimatolozi i anesteziolozi.

Ali, Sebiju Izetbegović nisu pokolobali ni anesteziologa koji su tvrdili da tzv. “malina respiratori” ne omogućavaju provođenje neophodnih postavki ventilacije te ukazuju na loše uvjete u kojima rade s covid pacijentima.

„Aparati za mehaničku ventilaciju pod šifrom ACM812A svojim karakteristikama prema našim saznanjima ne omogućavaju sprovođenje neophodnih postavki ventilacije. Naime, ovi aparati ne posjeduju uopće mogućnost korištenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije i recruitment manevra, ne daju mogućnost praćenja neophodnih parametara ventilacije (compliance, drive pressure, Pplateau itd), te se uzimajući u obzir navedeno ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje Covid-19 pacijenata“, napisali su, između ostalog, anesteziolozi u pismu koje je Raport prvi objavio.

Šta piše u uputstvu

Sebija Izetbegović ubrzo je sazvala konferenciju za medije, na kojoj je kazala da ne smije povući respiratore jer se plaši tužbe iz Kine, a zatim je ponovila da se mogu koristiti i da su dobri za pacijente u intenzivnoj njezi.

Istragu o korištenju respiratora zbog čije su nabavke i osuđeni Novalić i drugi pokrenulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo upravo nakon šokantnog pisma anesteziologa. U julu 2021. godine u KCUS su ušli inspektori SIPA-e kako bi izuzeli dokumentaciju o korištenju spornih malina respiratora. Toj istrazi prislonila se istraga o navodima porodica preminulih u Respiratornom centru KCUS-a koje su ukazivale na brojen propuste, a dramatične ispovijesti šokirale su javnost.

Raport je nedavno pitao Tužilaštvo KS u kojoj je fazi istraga, a odgovor je glasio kako su još u toku vještačenja!?

U uputstvu za upotrebu respiratora ACM812A navodi se:

“Ovi respiratori namijenjeni za korištenje u različitim okruženjima poput hitne pomoći, operacione sale, ambulatnih kola, prilikom transfera pacijenta i pružanja prve pomoći”, piše u uputstvu. Respiratori se mogu samo koristiti uz prisustvo ljekara, odnosno da pacijent ne smije biti sam u trenutku dok je priključen na aparat.

ACM812A se uglavnom koristi za pružanje prve pomoći u slučaju respiratornih problema ili respiratorne anestezije itd. Uobičajeno se instalira u kolima hitne pomoći ili u druge medicinske automobile. Također se koristi u prijenosnim okruženjima”.

 

Foto:Arhiv