Prevent želi potpuno preuzeti Saniteks iz Velike Kladuše

Kompanija Prevent, putem Athabasca Investment d.o.o., želi preuzeti puno vlasništvo nad vodećim domaćim proizvođačem medicinskih sredstava – firmom Saniteks Velika Kladuša, piše poslovni portal BiznisInfo.

Athabasca Investment, iza kojeg stoji Prevent, trenutno je vlasnik manjinskog udjela od oko 29,5 posto dionica.

No, danas su uputili obavještenje dioničarima da imaju namjeru objaviti ponudu za preuzimanje društva Saniteks, odnosno za sticanje svih dionica.

Ponuda za preuzimanje društva bit će objavljena u zakonom predviđenom roku.

Athabasca Investment je ovu obavijest objavio u skladu sa Rješenjem Komisije za vrijednosne papire FBiH i Zakonom o preuzimanju dioničkih društava.

Svi ostali dioničari imaju pojedinačno manje od 10 posto dionica Saniteksa.

Saniteks je vodeći domaći proizođač visokokvalitetnih medicinskih sredstava nastao 1962. godine, sa velikim iskustvom u kategorijama gaze, proizvoda od gaze, zavojnog materijala i flastera.

Kompanija posluje po svim važećim svjetskim standardima kvaliteta te procedurama koji regulišu proizvodnju i promet medicinskih sredstava.

"Ove godine bilježimo značajan rast ukupnog prometa od 30 posto u odnosu na isti period prošle godine, gdje smo uz rast na domaćem i tržištima EU uspjeli ostvariti velike iskorake na tržišta Libije i Alžira", istakao je nedavno na jednom sajmu direktor kompanije Nermin Kadrić.