Previsoke cijene brojnih proizvoda ne prestaju rasti: Potrošačka korpa porasla za cijelu plaću!

.
Začarani krug se može probiti samo temeljitim, strukturnim reformama koje političari ne stavljaju na dnevni red, kazao je prof. Domljan

 

Da troškovi života konstantno rastu, potvrđuje činjenica da je sindikalna potrošačka korpa za avgust dosegla iznos od 3.322,90 KM! Izračunali su to u Savezu samostalnih sindikata BiH te podsjetili na to da je prosječna plaća isplaćena u FBiH, prema posljednjim podacima, iznosila 1.262 KM, dok je iznos minimalne plaće 596 KM.

Svakodnevni udari

Kada se podvuče crta, pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 37,98 posto, a minimalnom plaćom je 17,94 posto. U odnosu na mjesec ranije iznos sindikalne potrošačke korpe je porastao za skoro 500 KM, tačnije 495,60 KM.

Zanimljivo je da je lani u avgustu iznos sindikalne korpe bio 2.900,63 KM, godinu ranije 2.524,81 KM, a 2020. – 2.053,68 KM. To znači da je iznos potrošačke korpe za protekle tri godine porastao za cijelu prosječnu plaću, odnosno za 1.269,22 KM! S druge strane, od 2020. do ove godine iznos prosječne plaće je veći za svega 309 KM.

Skoro svakodnevni cjenovni udari se ne mogu pripisivati samo inflaciji, kako se to u javnosti nerijetko plasira, što nam potvrđuje profesor Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

- Pod plaštom inflacije nastoji se kompenzirati neproduktivnost i ugraditi je u cijenu, tako da samo djelimično uvozni faktori utječu s jedne strane. Naravno, ima i domaćih, od lošeg uroda, do problema s poljoprivredom i, kada se sve spoji, nastane jedan začarani krug koji se može probiti samo temeljitim, strukturnim reformama koje političari ne stavljaju na dnevni red, nažalost - kazao nam je prof. Domljan.

Nisu rješenja

Osvrćući se na nedavno donesenu odluku Vlade FBiH koja propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i higijenske potrepštine, prof. Domljan kaže da je protiv takvih mjera jer smatra da to nisu adekvatna rješenja.

- Svaka mjera koja nije dio dugoročnog rješenja donosi samo kratkoročno olakšanje. Dakle, opet se, u suštini, ništa bitno neće riješiti - istakao je prof. Domljan.

Iz Saveza penzionera FBiH konstantno ukazuju na to kako rješenje u vezi sa stalnim poskupljenjima vide u obuzdavanju cijena.

Robne rezerve

Upitan bi li imalo efekta to da bh. vlasti pokušaju s najvećim trgovačkim lancima dogovoriti snižavanje cijena, kao što je to, trenutno, slučaj u susjednoj Hrvatskoj, prof. Domljan kaže da je najbolja prinuda konkurencija.

- To znači razvoj tržišta i otvaranje tržišta i u određenim slučajevima intervencije, kao što su robne rezerve. Dakle, što više pustiti tržište da djeluje otvoreno i to je najbolji recept da se takve dovede u granice normalnog - kazao je prof. Domljan.