Prevoznici koji voze đake u USK traže veće cijene za svoje usluge- dotad dio njih neće voziti…

.

 

Izvjesno je da će sutrašnja sjednica Skupštine USK biti samo u znaku podjele mandata, jer još uvijek ne postoji politički dogovor oko formiranja parlamentarne većine. Ujedno, to znači i da će aktuelna Vlada u narednim danima biti u tehničkom mandatu.

Međutim, za Udruženje prijevoznika „Bus“ to nije dovoljan niti adekvatan razlog da se ne udovolji njihovim zahtjevima. Podsjećamo, već nekoliko dana aktueliziran je problem u kojem traže povećanje cijena prijevoza za učenike od 30%, dok resorno ministarstvo to ne smatra prihvatljivim.

Današnji sastanak u Cazinu bio je konačni dogovor u vezi sa odlukom obustave prijevoza učenika na području Unsko-sanskog kantona. Ipak, odluka nije donesena jednoglasno, pa će saobraćaj sutra obustaviti 11 prijevoznika, dok su ostali bili protiv ili suzdržani.

Resorni ministar je prije nekoliko dana kazao da je proces javnih nabavki okončan, u skladu s kojim je i potpisan ugovor i na osnovu kojeg se vrši redovna isplata potraživanja.

Ipak, prijevoznici smatraju da su oštećeni i traže nove pregovore. Spremni su, kažu, na dogovore i usklađivanje zahtjeva i mogućnosti, ali do tada roditelji i učenici su, prema svemu sudeći, prepušteni sami sebi.