Preživjele žrtve pisali predsjednici Tribunala: Dario Kordić treba se vratiti na izdržavanje kazne!

hag
Udruženje žrtava i svjedoka genocida, kojim predsjedava Murat Tahirović, uputili su pismo Gracieli Gatti Santani, predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS).

 

U pismu su dostavili informaciju o kršenju prijevremenog puštanja na slobodu ratnog zločinca Darija Kordića, a njihovo pismo objavljujemo u cijelosti:

 

"Prije svega želimo da Vam se zahvalimo na dosadašnjem razumijevanju i podršci koju pružate žrtvama.

 

Posebno smo Vam zahvalni što s ogromnom pažnjom pristupate stavovima i mišljenjima žrtava, a u povodu zahtjeva presuđenika za izlazak na slobodu nakon izdržane 2/3 zatvorske kazne, imajući u vidu da presuđenici skoro u pravilu koriste ovu pogodnost kako bi što prije izašli na slobodu i nastavili napadati i vrijeđati žrtve.

 

U prilogu Vam proslijeđujemo LINK objavljen dana 10. juna 2023. na kojem Darijo Kordić, presuđeni ratni zločinac od strane ICTY kaže: "Kada me je pitao (prijatelj) je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata, ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio. Svaka je sekunda vrijedila."

Imajući u vidu da je tadašnji predsjednik ICTY-a svojom odlukom 24. maja 2014. godine, javnom i redigovanom verzijom odluke predsjednika o prijevremenom puštanju na slobodu Darija Kordića od 6. juna 2014. predmet BR. MICT-14-68-ES, objavljen 3. novembra 2014, pustio na prijevremenu slobodu Darija Kordića, smatramo da je ovom izjavom prekršena i diskreditirana navedena odluka i da je Darijo Kordić ovom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY i austrijske vlasti, gdje je izdržavao kaznu zatvora od 25 godina.

 

 

Kada presuđenik koji je presuđen za najteže zločine, izađe osam godina i četiri mjeseca ranije od presuđene kazne od 25 godina i onda nakon devet godina kaže da bi sve ponovio, on ne samo da se ismijava međunarodnoj pravdi, vrijeđa žrtve, ruši međunarodni pravni poredak, nego je spreman da počini novi zločin i to nije obična prijetnja, to je utemeljena prijetnja, jer Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH i Sanja Vlaisavljević, ministrica u Vladi Federacije BiH podržavaju i afirmiraju ovog ratnog zločinca o čemu kontinuirano obavještavamo međunarodnu zajednicu u BiH, a koja ništa ne poduzima da bi zaustavila negaciju zločina i afirmaciju zločinaca i to od strane najviših dužnosnika naše države BiH.

Poštovana predsjednice, molimo Vas da iskoristite sve raspoložive mehanizme kako bi nas zaštitili i kako bi zaustavili kulminaciju negiranja i glorifikacije zločina i zločinaca. Danas dobijamo i otvorene prijetnje od Darija Kordića, da bi sve ponovio. Molimo Vas da razmotrite mogućnost da se Odluka od 14. maja i 6. juna 2014. godine revidira, da se Dario Kordić vrati na izdržavanje kazne od 1/3 za koju je prijevremeno oslobođen."