Preživjeli Srebreničanin Adel Šabanović: Ja ne negiram ničije žrtve, a nama se negira sve

Ambasador Rusije Petar Ivancov otkazao je dolazak u Potočare jer nije dobrodošao u Memorijalni centar zbog činjenice da je Rusija dala veto na Rezolucijiu o Srebrenici 2015. godine

 Preživjeli Srebreničanin Adel Šabanović komentarisao je događaj za Klix.ba.

Šabanović koji je u genocidu izgubio 22 člana uže i šire porodice tvrdi da ovo i slična dešavanja samo sole ranu preživjelima.

"Onaj ko negira genocid, on nije dobrodošao u Srebrenicu. Tražimo poštivanje presuda Haškog tribunala. Ja ne negiram ničije žrtve, ničije ubijeno dijete, ničijeg oca. Ali ne mogu da shvatim kako se ovdje nama negiraju jezik, država i nacija. Ne mogu da gledam tu netrpeljivost i mržnju. I još sad da nam dođe predstavnik države koja je dala veto u Ujedinjenim nacijama. Kada bi reagovao na to proglasili bi me teroristom", rekao je Šabanović za Klix.ba.

Podsjećamo, posjeta Srebrenici ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancovu, planirana za srijedu, odgođena je za drugi put, potvrđeno je Feni iz Ambasade Ruske Federacije. Između ostalog, bilo je planirano da se tokom posjete Općini Srebrenica ambasador Ivancov sastane s načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem.

Ambasador je izrazio želju i da posjeti Memorijalni centar Potočari, ali Alivuković je to odbio jer, kako kaže, u Memorijalni centar nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid. Isto je učinila i Uprava Memorijalnog centra.