Priča iz Glinice: Druženje poljoprivrednika i priprema jesenje sjetve

asd
- U naselju Glinica u Općini Velika Kladuša organizirano je druženje poljoprivrednika. Posljednjih godina redovno se okupljaju kako bi jedni drugima dali podršku u pripremi jesenje sjetve. Ove godine otišli su korak dalje te najavili formiranje udruženja koje bi trebalo ujediniti sve u zajedničkoj borbi za bolji status poljoprivrednika u Velikoj Kladuši...

VELIKA KLADUŠA, 21. novembra - U naselju Glinica nadomak Velike Kladuše oko 30 traktora našlo se na jednom mjestu. Vlasnik zemlje, Senad Bajramović ustupio je parcelu ovdašnjim mještanima koji se aktivno zanimaju poljoprivredom. Inače, posjeduje 70 dunuma zemlje, a s obzirom da ne živi u ovom naselju, dao je bez ikakve naplate zemljište na korištenje svojim komšijama.

Po struci poljoprivredni tehničar, Senad je prije rata savjetovao ovdašnje stanovništvo koje se uglavnom posvetilo poljoprivredi. Kao kooperanti Agrokomerca na ovoj zemlji uzgajali su uglavnom povrće koje se potom prerađivalo u obližnjim fabrikama. Bila je to sredina sa intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom. Danas je slika sasvim druga, jer je odlazak stanovništva evidentno umanjio aktivnosti na zemlji.

Realnost u Velikoj Kladuši danas je daleko od zadovoljavajuće situacije. Zbog odlaska porodica posebno mladih, rijetka su gazdinstva gdje je organizirana ozbiljna poljoprivredna proizvodnja. Ipak, nadu u bolja vremena i život od vlastitog rada daju malobrojni koji u poljoprivredi u udruživanju vide svoju sadašnjost i budućnost.

Pogledajte VIDEO PRILOG