Prije 27 godina gorila je Vijećnica: Noć kada je zapaljen dio kulturnog naslijeđa BiH

Uništena dva miliona bibliotečkih jednica

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. avgust,  prije 27 godina.

Najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola vijeka.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske RS. Te noći, prije 27 godina, sarajevska biblioteka je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond, prenosi Dnevni avaz.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru. Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Štaba za zaštitu kulturnih dobara, iznosili su knjige iz nacionalne biblioteke spašavajući historiju BiH.

Ostatak spašene kulturne historije BiH, smješten je prije nekoliko godina u kampus Univerziteta u Sarajevu, gdje je danas Nacionalna univerzitetska biblioteka. Tu se nalaze knjige koje datiraju iz 1592. godine, ali i vrijedne rukopisi i brojna literatura koja svjedoči o postojanju Bosne i Hercegovine.

Granate koje su ušle u Vijećnicu, prema procjenama stručnjaka uništile su dva miliona bibliotečkih jednica i cjelokupnu unutrašnjost zgrade.

Živote su tada izgubili članovi NUB-a Aida Buturović, Adela Leota, Mirko Azinović i Ante Slavko-Kovačić. Za njihovu smrt niko nikada nije odgovarao, kao ni urbicid, kulturocid i bibliocid nad arhitektonskim spomenikom iz Austro-Ugarske, poručuju iz nacionalne biblioteke.

Rekonstruiranje Vijećnice počela je 1996. godine, a obnovljena je i svečano otvorena 2014. godine.