Prije 29 godina ljuti Krajišnici zaustavili operaciju Breza 94: Zamalo i presudili zločincu Mladiću

Izet
"Breza 94" je naziv za vojnu operaciju koju je 1. krajiški korpus tzv. vojske RS pokušao izvesti u vremenskom periodu od 4. septembra do 12. septembra 1994. godine protiv 5. korpusa Armije BiH i posebno protiv 505. bužimske brigade, koja je bila udarna pesnica 5. korpusa.

 

Operaciju je lično vodio ratni zločinac Ratko Mladić.

Operacija Breza '94. bila je jedna od onih na kojima su Mladić i njegove zločinačke horde polomile zube, a zamalo je bio i zarobljen u munjevitom odgovoru snaga 5. Korpusa. Naime, jedinice slavne 505 viteške brigade, koje je predvodio komandant Izet Nanić prošle su jedinicama VRS-a iza leđa i razbile ih u više dijelova.

Tog dana Mladić je ranjen u ruku i jedva izbjegao hapšenje, a 505. brigada je zarobila njegov džip, torbu sa planovima i kartama, šapku i još neke stvari. Također, tog dana uništen je i čuveni zločinački tenk "siva munja", koji je obišao sva ratišta širom BiH. 

S tog tenka skinut je PAM i nalazi se u muzeju te brigade u Bužimu.

Glavni napadi VRS su uslijedili u ranim jutarnjim satima 4. septembra 1994. godine na pravcu Sip-Radoč.

Peti korpus Armije RBiH je pojačao svoju odbranu na pravcu Sip-Radoč, zatim je uslijedio silovit napad VRS sa svim raspoloživim sredstvima na prve linije odbrane 505. bužimske brigade, međutim 505. bužimska brigada nije popuštala uprkos silovitim napadima VRS.

Komandant 505. bužimske brigade Izet Nanić je odlučio da se izvrši kontra-napad 6. septembra taktikom iznenadnog napada.

Ovaj napad je izveden tako što su snage 505. bužimske brigade tajno prošle kroz linije 1. krajiškog korpusa VRS i uspješno sproveli kontra-napad.

"Zaustavljena je operacija VRS Breza 94, 5. korpus je zarobio jedan tenk T-55, a jedan uništio. 5. korpus je također, zarobio velike količine topova, minobacača, vojne opreme, municije, zarobljen je i džip Ratka Mladića u kojem su pronađeni vojni dokumenti operacije Breza 94"