Prije sedam godina napustio nas je čovjek u crvenoj, kariranoj košulji

Na današnji dan, prije sedam godina, umro je Nisvet Džanko, legendarni televizijski voditelj i urednik serijala "Pozitivna geografija". Bh. javnost zapamtila ga je po karakterističkom novinarskom stilu i nezaboravnoj kariranoj košulji.

Osim televizijskog novinarstva, okušao se i u printanim i elektronskim medijima. Kroz reportaže, obilazio je sela, kafane i razgovarao sa mnogim ljudima.

"- Gotovo sve što je bitno, vrijedno i lijepo u BiH se nalazi podalje od glavnog puta. I ko hoće da je upozna i doživi na pravi način mora se malo pomučiti i sa tog puta skrenuti" – napisao je 2007. godine u magazinu „Dani“, prenosi Interview.ba.

Njegov kolega Mladen Marić posvetio mu je tekst na društvenim mrežama koji prenosimo u nastavku.

"- Otišao je 30. maja 2012. godine. Napustio nas je na današnji dan prije sedam godina, ali kao da je još uvijek tu, i on i njegova Pozitivna geografija, i njegova legendarna karirana crvena kušulja...Nismo se bavili istim temama, ali, što se kaže, jeli smo isti “novinarski“ hljeb. Nisam propuštao Pozitivnu geografiju, a, kako mi je govorio, i on je znao pogledati Paralele. Jednom mi je rekao: “Jarane, ja ne znam jel se ti zaj..bavaš u emisijama, ili je sve onako kako kažeš“. Kada mi je čestitao 400 emisiju, upitao sam ga "koliko si uradio Pozitivnih geografija?“.

“Nemam pojma, ne brojim ti ja to, jarane…zaposliću nekog da mi pobroji“…A uradio je 284 emisije, od kojih je svaka za pamćenje...Svaka Pozitivna geografija bila je priča za sebe, priča o malom i običnom čovjeku, remek djelo dokumentarnog TV posla, koje će ostati zlatnim slovima zapisano u istoriji i antologiji dokumentarnog programa ovdje, ali i šire. Čak je postojala ideja da nešto zajedno radimo, smislio je i ime: Karirane Paralele, što predstavlja asocijaciju na njegovu famoznu kariranu crvenu košulju. Nažalost, smrt je bila brža. Džanko je fizički otišao prije sedam godina, ali Pozitivna geografija ostaje i živjeće još dugo.

Znate kada za nekoga kažete da je bio čovjek, ljudina, ljudska gromada. Jednostavan, a genijalan. A tu kombinaciju jako je teško postići. Takav je bio Nisvet Džanko. Džanko i njegova karirana košulja…Nadam se da počiva u miru i da tamo negdje, gore na nebu, u vrtovima rajskim, priprema neke nove Pozitivne geografije. Dragi moj Džanko, kada dođe red na mene, ostavi jedno mjesto pored sebe, možda tada najzad zajedno uradimo Karirane Paralele. Bila bi mi neizmjerna čast" - napisao je on.