Izetbegović na tribini u Kaknju: Prije tri mjeseca niko nije htio sa SDA, sada svi hoće

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović večeras je u Domu kulture u Kaknju održao predavanje povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovini u sklopu kojeg je kazao da je BiH zemlja s jednom od najjačih historija u Evropi s jakim identitetom.

U uvodnom izlaganju na svečanoj tribini "Nezavisnost BiH i državotvorna svijest naroda BiH", Izetbegović je kazao da je unutarnja kohezija razlog za opstanak BiH i njen vlastiti identitet.

"Nismo se dali asimilirati, raskinuti i oduvijek smo branili našu zemlju i opstojnost. Bosanski jezik se ovdje govorio stotinama godina i ništa drugo. Iako smo različiti, svi smo mi u mentalitetu jedan narod. Bosna mi ponekad liči na krošnju čije grane svi lome", kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da Bosnu i Hercegovinu vuku naprijed, ali teško i sporo to ide jer su se razigrale sile koje su protiv nje.

"Odbrana je bila čudesna i nje se trebamo sjećati. Nedovoljno je cijenimo i čitav taj historijski period. On je nama još blizu i mi ne vidimo njegovu veličinu. Svi su očekivali da ćemo pasti za nekoliko sedmica, ali godinu za godinom smo uspjeli i preživjeli", izjavio je Izetbegović te dodao da se priče o Kosovskoj bici i danas prepričavaju u pojedinim područjima, dok se priče o boju ispod Banje Luke ili na Vlašiću ne prenose s koljena na koljeno.
Pojasnio je da je u BiH samo jedna istina o onome što se dešavalo, ali da uprkos tome svaki narod ima svoju istinu. 

"Naše je braniti tu jednu istinu, ali i pronaći način da se pomirujemo i s jednima i drugima i trećima i četvrtima, Fikretovima", kazao je Izetbegović okupljenima u Kaknju te naglasio da se rat nije mogao izbjeći.

Komentarišući formiranje vlasti u BiH Izetbegović je kazao da su mnogi govorili kako neće biti formiran Dom naroda i da sada isto govore za formiranje vlasti. 

"Svi su se bili ujedinili protiv SDA. Prije tri mjeseca niko s nama nije htio razgovarati, a sada svi hoće da razgovaraju. To je normalno stanje stvari. Ići će to sve, samo nešto sporije s obzirom na otpore koje imamo", izjavio je predsjednik SDA te dodao da građani BiH sebi ne smiju "dozvoliti spavanje jer buđenje može biti bolno".

U ostatku govora je kazao kako BiH ima Oružane snage, ali da se susjedne zemlje dodatno naoružavaju zbog čega je potrebno ojačati namjensku proizvodnju, komercijalno, ali i za "ne daj Bože".

"Mislim da ćemo morati uvesti i predvojničku obuku, odbraniti istinu o ratu koja je ovih dana napadnuta snažno i popraviti stanje u Republici Srpskoj gdje su naši ljudi", poručio je Izetbegović.

Na kraju je kazao kako će put BiH i dalje biti usmjeren ka jačanju ekonomije, integracijama, reformama, uvođenju evropskih standardna i masovne izgradnje infrastrukture, kako prenosi Klix.

"Ovih dana je opet aktuelno postizanje ratnih ciljeva. Opet se spominju treći entiteti, Dodik prijeti cijepanjem Bosne i Hercegovine, ako se odvoji Kosovo itd... Je li ovo moguće? Može li nam se desiti da nas mirnodobskim sredstvima dovrše, ono što nisu uspjeli? Mislim da nema nikakve šanse. To su samo priče, prejak je Dejtonski sporazum i potreba Evrope za mirom da se to uradi", zaključio je Izetbegović.

Prisutnima su se obratili i načelnik Kaknja Aldin Šljivo koji je kazao kako mu je čast što se u Kaknju, koji je jedan od temelja postojanosti BiH, održava jedna ovakva svečana akademija. 

Čestitke svim građanima BiH povodom Dana nezavisnosti osim Izetbegovića i Šljive, uputili su i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, Sejad Zaimović u ime OO SDA Kakanj te u ime organizatora večerašnje tribine Asocijacije mladih SDA Kakanj Sadan Sikira.