Prijedorske vlasti tvrde ja efendija Mahić vrijeđao SPC i traže rakciju MUP-a, objavljen je snimak sa hutbe

.
Glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo Srpsku pravoslavnu crkvu niti njene vjernike, dok se riječi "dušmani" i "laju" vade iz konteksta i zlonamjerno interpretiraju, kazali su iz MIZ Kozarac

 

Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora, održao je sastanak sa predstavnicima Radne grupe za provođenje i praćenje "Akcionog plana prevencije incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda na području Grada Prijedora za period 2022-2026. godina".

Na tom sastanku govorilo se o obraćanju efendije Amira Mahića iz Kozarca. Prijedorskim vlastima zasmetao je Mahićev govor sa hutbe održane 12. januara.

- Ovim putem izražavamo razočarenje što se isti vjerski službenik u gotovo isto doba godine oglašava i neprimjerenim rječnikom vrijeđa svoje sugrađane druge vjerske i nacionalne pripadnosti. Pozivaju se nadležne pravosudne institucije da u saradnji sa PU Prijedor u skladu sa zakonom rasvijetle i daju pravnu kvalifikaciju ovog nemilog događaja i u vezi sa tim pokrenu potrebne pravne procedure, imajući u vidu da je djelima koji u osnovi imaju govor mržnje potrebno davati prioritet u rješavanju jer ista ostavljaju negativan trag u zajednici, navodi se u zaključcima sastanka.

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac oglasio saopćenjem u kojem su naveli kako efendija Mahić u svojoj hutbi nije vrijeđao nikoga.

- Glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo Srpsku pravoslavnu crkvu niti njene vjernike, dok se riječi "dušmani" i "laju" vade iz konteksta i zlonamjerno interpretiraju. Imam je govorio o onima koji su u proteklim danima svojim riječima i djelima vrijeđali i plašili bošnjačke povratnike u prijedorskim naseljima, ali i u široj regiji entiteta. Glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već je ukazivao na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane, kazali su iz MIZ Kozarac.

Oni su pozvali prijedorske vlasti da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora.

Gradonačelnik Javor se, za sada, nije oglašavao nakon što su imam i njegova porodica napadnuti u Prijedoru.

Snimak, za prijedorske vlasti sporne hutbe, možete pogledati OVDJE.