Prijem kod premijera za Bekira Dolića, Cazinjanina s ostvarenim priznanjem „mlada nada agrarnog novinarstva Balkana“

Kroz lokalne i regionalne medije, između ostalog, poljoprivredne web magazine, u posljednjih nekoliko godina mogli smo čuti ime i prezime Bekira Dolića. Riječ je o agronomu koji nam dolazi iz grada Cazina, a koji je već s 26 godina ostvario zavidnu karijeru kao agronom/inžinjer poljoprivrede, odnosno poljoprivredni savjetodavac te i osvojio niz određenih priznanja za svoj rad.

O Doliću smo pisali kroz ranije članke, a ujedno je i urednik rubrike vezane za poljoprivredu na Cazin.NET portalu.

Dolić je krajem 2018. godine, između ostalog, dobio i priznanje „mlada nada agrarnog novinarstva“ na vodećem regionalnom poljoprivrednom magazinu, AgroKlub, gdje se takmičio u konkurenciji s još 90 stručnih autora s područja Balkana. U takmičenju su bile zastupljene još dvije kategorije, a to su autor godine i autor najboljih ruralnih priča za koje su imenovani kolege iz Srbije i Hrvatske koji su u agrarnom novinarstvu 20-30 godina.

Bitno je istaći da je predstavnik AgroKluba, Vedran Stapić, od ove godine član Vijeća europske mreže agrarnih novinara (ENAJ) što će još dodatno omogućiti da se Unsko-sanski kanton i njegove ruralne vrijednosti promovišu na domaćem i regionalnom, ali i na kontinentalnom nivou.

Image

Premijer Ružnić odlučio je da ovom prilikom organizira svečani prijem za ovog mladog i uspješnog agronoma, gdje je pozvao i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona, Sulejmana Kulenovića, te savjetnika Mirsada Topčagića koji također dolazi s područja grada Cazina skupa s gradskim vijećnikom grada Cazina, mr. sci. Malikom Dolićem, koji dolazi iz iste MZ kao i mladi agronom.

Prisutni su razgovarali o dosadašnjem radu Dolića, njegovom angažmanu u agraru na području Kantona, kao i budućim aktivnostima. Premijer je istakao zadovoljstvo što se Dolić odazvao pozivu te naveo da će svakako u budućnosti pratiti i podržavati njegov rad, a u slučaju određenih pojava u agraru, koje su u djelokrugu ovog ministarstva te branše, svakako kontaktirati Dolića te uvažiti njegovo mišljenje, sugestije i skupa s njim tražiti rješenja za bolje stanje u agrarnoj politici, turizmu i poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministar Kulenović je istakao da se ovakvim ljudima treba dati šansa da i dalje napreduju te da ih obavezno treba zadržati u bosanskohercegovačkom agraru. Savjetnik Topčagić je naveo niz svojih sugestija na daljnji angažman cazinskog agronoma u savjetovanju poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona.

Razgovaralo se i na temu problematike jagodičastog voća, davanja pažnje proizvođačima kornišona, oformiranju udruženja proizvođača jezgrastog voća, kako spasiiti bh. selo i tradiciju te čime privući turiste u ruralnom turizmu i koje instrumente agrarne politike pospješiti.