Prijem za pobjednike kantonalnog takmičenja iz Islamske vjeronauke

muftija

Vjeroučitelji u našim školama su veliko zaslužni za afirmaciju vjere u našem društvu, s obzirom da vjeroučitelji dopiru do širih masa, njihov značaj u odgojno-obrazovnom profesu je nezamjenjiv.

 

 

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je danas u Sali Muftijstva bihaćkom upriličio prijem za pobjednike takmičenja iz Islamske vjeronauke na takmičenju osnovnih i srednjih škola Unsko-sanskog kantona. Prijemu su prisustvovali učenici pobjednici i njihovi mentori, a zatim i koordinator za vjeronauku Muftijstva bihaćkog Mensur-ef. Ćehić i predstavnik Pedagoškog zavoda Unsko-sanskog kantona prof. Nuho Kurtović. Učenici koji su danas prisustvovali prijemu sa svojim mentorima će učestvovati na XI državnom takmičenju koje će biti održano 25. maja 2024. u Visokom.

„Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu da su uloge muškaraca i žena različite. Veliki doprins su žene dale razvoju i afirmaciji islamske kulture i civilizacije, a uzvišeni Gospodar ističe njihovu ulogu u veoma pozitivnom i pohvalnom tonu. Danas su ovdje pobjednice sve djevojke i većina mentora profesora su žene. Neobično mi je drago da su ove djevojke postigle zapažene rezultate na kantonalnom takmičenju i što će predstavljati naše muftijstvo na nivou cijele Islamske zajednice. Želim da znate da ne postoji nešto što naučite kroz školu da vam neće trebati. Pored velikog zalaganja kojeg su uložili učenici da postignu ovakve rezultate, velika zasluga pripada njihovim mentorima koji ih uče, komuniciraju s njima i odgajaju ih, te im govore o vrijednostima vjere i života. Vjeroučitelji u našim školama su veliko zaslužni za afirmaciju vjere u našem društvu, s obzirom da vjeroučitelji dopiru do širih masa, njihov značaj u odgojno-obrazovnom profesu je nezamjenjiv. Zahvalan sam vjeroučiteljima, koordinatoru Mensur-ef. Ćehiću na posvećenosti u onome što rade, a predstavnicima Pedagoškog zavoda USK iskazujem poštovanje i zahvalnost zbog odlične saradnje koju Islamska zajednica njeguje sa ovom institucijom već nekoliko decenija.“ – poručio je mufitja Kudić.

Nastavnici Islamske vjeronauke su se zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i na lijepim riječima koje im je uputio. Istakli su da su zadovoljni djecom koja su pristupila takmičenju i da u najljepši dio posla kojeg rade spada svakako rad sa nadarenom i posvećenom djecom, kao što su prisutni takmičari.

„Vjeroučiteljsko zanimanje više nije predmet diskusije i njihov status se više ne propituje. Sada je to pitanje unapređenja kvalitete i procjenje njihovog značaja i uloge u odgojno-obrazovnom procesu. Zahvalan sam cijenjenom muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću na ovom prijemu i na kompletnoj podršci koju pruža nama u ovom procesu, ali posebno što je Muftijstvo bihaćko na čelu sa cijenjenim muftijom omogućilo našoj djeci odlazak na državno takmičenje koje je planirano za naredni vikend u Visokom. Izvrsnost koju pokazuju naša djeca na raznim smotrama znanja i takmičenjima su vrijedna našeg divljenja i poštovanja i nadam se da će nam vrijednosti obrazovanja i nauke uvijek biti primarni u našem poimanju života i izgradnji našeg društva.“ – rekao je Mensur-ef. Ćehić, koordinator za vjeronauku Muftijstva bihaćkog.

Nakon što su nastavnici mentori predstavili put učenika do ovog uspjeha, učenica Gimnazije u Sanskom Mostu i pobjednica takmičenja u konkurenciji srednjih škola Ajla Vukalić je pročitala jedan sastav kojeg su pripremili za revijalni dio takmičenja.

Pobjednici na takmičenju na nivou Unsko-sanskog kantona, a koji će predstavljati Muftijstvo bihaćko na državnom takmičenju su:

U kategoriji osmih razreda:

1. Melika Behremović, JU OŠ “Prva sanska škola” Sanski Most, mentor Almira Vuković
2️. Merjema Žerić, JU OŠ “Hasan Kikić” Sanski Most, mentor Dina Behremović
3️. Adna Krupić, JU OŠ “Skender Kulenović” Sanski Most, mentor Enisa Crnjenković

U kategoriji devetih razreda:

1️. Lejla Burzić, JU OŠ “Jezerski ” Bosanska Krupa, mentor Đanan Jasmin
2️. Azra Mašić, JU OŠ “Druga osnovna škola” Bosanska Krupa, mentor Ermina Mehić
3️. Nudžejma Hadžipašić, JU OŠ “Prva osnovna škola” Bosanska Krupa, mentor Emir Novkinić

U kategoriji srednjih škola:

1. Ajla Vukalić, JU “Gimazija Sanski Most, mentor Selma Omić
2️. Emina Hasanbegović, JU “Gimnazija” Sanski Most, mentor Selma Omić
3. Ilmana Kuduzović, JU “I srednja škola” Cazin, mentor Jasmina Čović

Takmičenje na nivou Unsko-sanskog kantona je bilo održano u prostorijama medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu 7. marta 2024. godine.