Prijem za pripadnike Odreda za specijalna dejstva: 46 pripadnika dalo živote za državu BiH

Povodom 27. godišnjice formiranja Odreda za specijalna dejstva 5. korpusa Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas bivše pripadnike jedne od najelitnijih jedinica “Sile nebeske”. O značaju i ulozi Odreda u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga govorio je komandant ove jedinice Senad Šarganović, kazavši da su pripadnici Odreda već u aprilu 1992. godine pokazali spremnost i obučenost u izvođenju odbrambeni akcija.

„Ovo je još jedan godišnjica kada se mi prisjećamo naših operacija i naše borbe u vrijeme kada je bivša JNA sa 13 kasarni i aerodromom Željava još bila prisutna u našem gradu i prijetila našem narodu. Mi smo pokazali i tad da se ne bojimo i da ćemo braniti našu državu. Imao sam čast da sam bio na čelu jedinice koja je okupila izuzetno hrabre borce” – kazao je komandant Šarganović.

“Meni je i danas bila čast ugostiti hrabre borce koji su na početku rata dali, zajedno sa drugim jedinicama, nemjerljiv doprinos u odbrani Bihaća i okruga. Ova jedinica zaslužuje posebnu pažnju svih nas preživjelih jer zbog njihove borbe i borbe svih koji danas imamo slobodu i državu Bosnu i Hercegovinu”- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992. godine, a rasformiran 15. marta 1994.godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH, njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se 2 borca vode kao nestali.

Poslije prijema položeno je cvijeće i odana počast poginulim pripadnicima Odreda na mezarju Humci i katoličkom groblju Žegar.