Prijeti li nam nestašica goriva

Zbog havarije u Luci Ploče mogu se očekivati poremećaji na tržištu nafte i u Bosni i Hercegovini. Brod „STI Poplar“, registriran na Maršalskim otocima, jučer je udario u pristanište. Direktna šteta procjenjuje se u milionima eura.

Obustavljen istovar

Zbog havarije, obustavljen je istovar nafte, sve više brodova čeka pred pristaništem ili novu destinaciju, a skladišta u Luci već su prazna.

- Svim naftašima u BiH odmah je danas stigla detaljna informacija o tome šta se desilo u Pločama. Radi se o velikom problemu i mi očekujemo poremećaje u isporuci nafte. Moguće je da taj energent poskupi – rečeno je „Dnevnom avazu“ jučer.

Iz Luke Ploče u BiH stiže skoro polovina nafte. Distributeri ovog pogonskog goriva očekuju da narednih mjesec dana Luka neće biti u funkciji.

- Sigurno je da će prvo biti pogođena Hercegovina, jer je ona najbliža Pločama. Ne treba se iznenaditi ako dođe do porasta cijena u tom dijelu BiH. A onda će se to preliti i na ostatak države. Ako se problem u Pločama brzo ne riješi, poskupljenja su neminovna. Jednostavno, s tržišta je privremeno nestao veliki dobavljač i to mora utjecati na cijenu - navode naši sagovornici.

Tanker sa 27.000 kubika nafte udario je u pristanište. Tom prilikom oštetio je i dio opreme za iskrcaj energenata te cijeli dok nije u funkciji.

- Rečeno nam je da će popravke trajati do 15 dana. Znajući stanje u Pločama, mi ne očekujemo normalizaciju stanja ni za mjesec. Odmah smo se okrenuli drugim izvorima ovog energenta, Bosanskom Brodu u prvom redu, te rafinerijama u regionu. No, sve to komplicira i poskupljuje naše aktivnosti. Budući da entiteti nemaju robne rezerve, ako Ploče budu van funkcije duže od deset dana, onda ćemo se suočiti s problemima - kažu nam.

Izazovi za rafineriju

Nekoliko sagovornika iz naftnog sektora u BiH za „Avaz“ je reklo da bi se čak i rafinerija u Bosanskom Brodu mogla suočiti s izazovima.

- Glavninu sirove nafte oni dobivaju iz Rijeke, preko JANAF-a. Dio im stiže i iz Ploča. Sada bi se Bosanski Brod mogao suočiti s povećanom potražnjom, a smanjenim prilivom nafte. Ne znam kako bi riješili taj problem – rečeno nam je.

Sve je prenapuhano?!

Jedan od naftnih distributera u BiH smatra da je cijela priča prenapuhana.

- Mi imamo dovoljno robe da nas ovaj incident ne brine. Mislim da se ovdje lovi u mutnom. Pa nemaju Ploče samo jedan dok za iskrcaj. Mora ih biti više. Drugo, niko od nas ne snabdijeva se samo iz te luke. Svi mi imamo više pravaca. Ne očekujem nikakve probleme – rekao je on.

Činjenicu da ne može govoriti imenom i prezimenom opravdao je politikom firme za koju radi. Ona podrazumijeva da za svaki javni istup mora postojati pisana saglasnost rukovodstva kompanije.