OHR odgovorio Dodiku: Prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti je antidejstonski i neprihvatljivo

OHR apeluje na smirivanje takve retorike, jer ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH te poziva političke lidere da se fokusiraju na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj pres-konferenciji najavio je i da će se, ukoliko do 5. septembra ne bude izabrano Vijeće ministara, okupiti politički predstavnici srpskog naroda i biti zakazana sjednica NSRS-a.

- Naše je pravo da istupimo iz ranijeg sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH. Kradu nam iz indirektnih poreza. Povući ćemo se iz sporazuma o indirektnim porezima i formirati svoju službu ovih poreza. Nećemo mijenjati stope, nećemo ništa mijenjati, ali u BiH hoćemo politiku čistih računa i neću dozvoliti da nas kradu. Uzurpiraju nam politička prava i još nam kradu pare, naveo je Dodik.

Na ovakve Dodikove istupe reagovao je i Ured visokog predstavnika u BiH.

- Kao što smo već više puta istaknuli, Ured visokog predstavnika je svjestan potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže, kao i neophodnosti da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH. Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidejstonski i stoga neprihvatljivo, odgovoreno je na upit Oslobođenja.

OHR apeluje na smirivanje takve retorike, jer ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH te poziva političke lidere da se fokusiraju na pronalaženje potrebnih rješenja koja bi omogućila formiranje vlasti.

Predsjedništvo BiH je, kako smo već objavili, otkazalo vanrednu sjednicu.

Sjednica, čija je jedina tačka dnevnog reda trebalo je biti imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, otkazana je na zahtjev Milorada Dodika, koji je povukao zahtjev za sazivanje sjednice.