Prijevremeni izbori u 9 općina/gradova protekli uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH

Koalicija ''Pod lupom'' koja danas posmatra prijevremene izbore za načelnike/gradonačelnike u 9 općina/gradova izvještava javnost o toku izbornog dana do 21:00 h.

Izborni dan na većini biračkih mjesta na Prijevremenim izborima u 9 opština i gradova u BiH 2019. godine protekao je u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ali uz manji broj nepravilnosti i evidentirane proceduralne propuste u radu biračkih odbora. Ipak, zabrinjava što se pojedine nepravilnosti kontinuirano ponavljaju na svakim izborima u BiH a bilo kakva ozbiljna reakcija zakonodavca, istražnih organa ili izborne administracije na najvišem nivou izostaje.

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na porodično glasanje (više osoba u kabini za glasanje) koje je zabilježeno na 69 biračkih mjesta, od čega na tri biračka mjesta više od 6 ovakvih slučajeva. Na 66 biračkih mjesta zabilježeno je do 5 slučajeva da su birači/ce vraćeni sa biračkog mjesta jer se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a na jednom biračkom mjestu je vraćeno više od 25 birača/ica. Na 36 biračkih mjesta zabilježeno je da je jedna osoba pružala pomoć većem broju birača/ica da glasaju.

Na pet biračkih mjesta u Doboju biračima/cama dozvoljevano je da glasaju bez propisanih identifikacionih dokumenata. Zabilježeno je i kršenje izborne šutnje promocijom kandidata na društvenim mrežama i objavljivanje fotografisanih glasačkih listića. Podsjećamo, fotografisanje glasačkih listića je zabranjeno.

Koalicija ''Pod lupom'' do 21 sat nije zaprimila dojave o incidentima na biračkim mjestima. Zaprimljena su 4 poziva građana/ki od kojih se dio odnosi na slučajeve u kojima su birači/ce pri dolasku na biračko mjesto uočili da na izvodu iz Centralnog biračkog spiska već nalazi njihov potpis iako nisu prethodno glasali. Svi pozivi građana/ki odnosili su se na potencijalne nepravilnosti u Gradu Doboju.

Većina biračkih mjesta na kojima su prisutni posmatrači/ce Koalicije zatvorena su do 19:15 te u izolovanim slučajevima nakon 19:15. Zatvaranju biračkih mjesta prisustvovali su svi članovi biračkih odbora. Na 21 biračkom mjestu građanima/kama koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 h nije omogućeno glasanje, a što bi moralo biti. 

 

Svim posmatračima/cama dozvoljeno je da prate proces glasanja i utvrđivanja rezultata. Glasanje na većini biračkih mjesta je proteklo uglavnom u skladu sa Izbornim zakonom BiH i pravilima.

Koalicija ''Pod lupom'' prikupljala je i rezultate glasanja na današnjim prijevremenim izborima u tri općine/grada – Doboju, Kaknju i Trebinju. Prema preliminarnim rezultatima na bazi statističkog uzorka sa skoro 50% biračkih mjesta u Doboju vodi nezavisni kandidat Boris Jerinić, a slijedi Nebojša Šajinović (SDS). U Kaknju je u vodstvu Aldin Šljivo (SDA), a slijedi Eldin Mijoč (SDP). U Trebinju vodi Mirko Ćurić (SNSD) ispred Saše Borjana, kandidata političkog subjekta Trebinje zaslužuje bolje.

Posmatrači/ce Koalicije još uvijek nadgledaju brojanje glasova na pojedinim biračkim mjestima te prate rad lokalnih izbornih komisija.  

Koalicija ''Pod lupom'' je danas na terenu imala 145 posmatrača/ica na redovnim biračkim mjestima, 14 u 7 mobilnih timova, 9 u lokalnim izbornim komisijama te 5 dugoročnih posmatrača/ica prijevremenih izbora. Mobilni timovi su do 21:00 sat posjetili dodatnih 108 biračkih mjesta.