Primaju samo hitne slučajeve: Sarajevski ljekari od jutros u štrajku

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo stupio je danas u štrajk zbog toga što Vlada KS, kako su ranije naveli, nije ispoštovala odredbe zaključenog Kolektivnog ugovora.

Ljekari su poručuli kako će obustava rada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su stavili pred Vladu KS-a.

Kako je bilo dogovoreno, Sindikat je svaka tri mjeseca trebao imati sastanak s Vladom Kantona Sarajevo kako bi se pregovaralo o povećanju koeficijenta, no tvrde da se ovo nije ispoštovalo, a iz Sindikata nisu zadovoljni odlukom da se produži radno vrijeme u domovima zdravlja.

Kako je potvrđeno za Radiosarajevo.ba, u sarajevskim domovima zdravlja se od jutros primaju se hitni slučajevi.

Iako smo u više navrata kontaktirali KCUS ovim povodom, nismo uspjeli dobiti njihovu Službu za odnose s javnošću. Ono što smo doznali jeste da klinikama i radnicima nije stigla nikakva zvanična obavijest o štrajku, te ljekari KCUS-a trenutno rade.

Strajk_Medicina_KS.JPG - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Podsjećamo, Sindikat radnika u zdravstvu u KS-u odlučio je da generalni štrajk u svim jedinicama ovoga sindikata započne u ponedjeljak 17. septembra.

Osim povećanja koeficijenta složenosti poslova svim radnicima u zdravstvu, iz Sindikata zahtijevaju i ostavke Adema Zolja premijera Vlade KS-a, Ademaj Zilhe ministrice zdravstva KS-a i Turković Samira s pozicije generalnog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.