Primjerak američke vojne moći: Nuklearni nosač aviona stiže u Split, posada mu broji više od 5500 članova

sdsdsd

Vježbe u Jadranu

Već je prije bilo javljeno da Truman sa svojom borbenom grupom brodova od 24. januara do 4. februara sudjeluje u vježbama u južnom dijelu Jadrana. U isto vrijeme u blizini su se okupljale još dvije borbene grupe oko italijanskog nosača aviona Cavour i francuskog nuklearnog nosača aviona Charles D. Gaulle.

Navalnews javlja da su se tri nosača spojila 6. februara u Mediteranu i potom su održala dvodnevnu vojnu vježbu, čime su se prvi put nakon mnogo desetljeća NATO-ove flote spojile u tako moćnom sastavu. U prvoj vježbi Neptun Strike 22, koja je završena 4. veljače, sudjelovale su i hrvatske oružane snage, no ne kaže se u kojem obliku. Vjerovatno je riječ o području zračne sigurnosti i komunikaciji, što pretpostavlja korištenje hrvatskih radara.

Dijelovi francuske, italijanske i američke ratne mornarice održali su zajednički isplov vježbajući interoperabilnost i međusobno korištenje kapaciteta sva tri nosača, u kojem je bilo i međusobne razmjene avioa. Pokretanje tako velikih formacija brodova, naravno, izravno je vezano za ukrajinsko-rusku krizu i uplovljavanje ruskih desantnih brodova koji su s hiljadama vojnika i stotinama oklopnjaka s Baltika prebačeni prvo u Sredozemlje, a onda su, prema zadnjim vijestima, počeli uplovljavati i u Crno more, prolaskom kroz Bospor i Dardanele. Istim putem u Crno more, kako je već najavilo zapovjedništvo ratne mornarice Francuske, uputit će se i nekoliko fregata i razarača iz borbene skupine oko Charlesa de Gaullea u okviru operacije Clemenceau 22, koja se odvija u februaru i martu. U vježbi s kraja januara i početka februara sudjelovalo je oko 90 aviona, dva nosača (Truman i Cavour) te 15 drugih brodova.
 

Stiže i Charles de Gaulle

Američki nosač aviona Truman iz matične luke u Norfolku u Virginiji isplovio je još 1. decembra, pa je nakon toliko vremena posada dobila pet dana odmora koje će provesti u Splitu. Francuski nosač aviona Charles de Gaulle nastavlja s operacijama na prostoru istočnog Mediterana, gdje će se vjerovatno zadržati nekoliko sedmica. Zapovjedništvo francuske ratne mornarice objavilo je da će na povratku s vojnih vježbi Charles de Gaulle uploviti u Jadran. Kako se može neslužbeno čuti, u martu će se taj najveći i najmoćniji evropski nosač aviona također zaputiti prema Splitu, poput Trumana, radi logistike i oporavka posade. 

U “sletu”, kada su se spojila tri nosača aviona, sudjelovalo je već oko 140 borbenih aviona i drugih letjelica te 30-ak pratećih brodova i podmornica. Udarnu snagu na spomenutim nosačima aviona čine eskadrile F-18 (Truman), Rafale (Charles de Gaulle) i F-35B (Cavour). Vježbama se, kako je objavljeno, pridružilo i grčko ratna avijacija kao i dijelovi ratne mornarice u prostorima Jonskog mora.