Vlada USK: Pripravnici sa visokom stručnom spremom uspješno završili pripravnički staž!

40 pripravnika sa visokom stručnom spremom danas su završili stručno osposobljavanje, nakon godinu dana rada u organima uprave Vlade USK-a.

Prilikom rada u Vladi USK-a  pokazali su visok stepen znanja o organizaciji, njenim djelatnostima, procedurama i pravilnicima, te drugim oblastima za koje su se osposobljavali u protekloj godini. Nadaju se da će im ova godina dana radnog iskustva olakšati traženje stalnog zaposlenja.
Svakom pripravniku je za vrijeme pripravničkog staža dodjeljen mentor, koji je bio u obavezi da pripremi i realizuje program osposobljavanja pripravnika, te da određeno vrijeme tokom radne sedmice posveti isključivo radu sa pripravnikom. Pripravnici su imali priliku da steknu nova znanja, da rade u timu, profesionalno, transparentno, ali i da usavršavaju svoja znanje i vještine. Sporazumom Univerziteta i Vlade USK-a diplomanti Univerziteta u Bihaću su dobili priliku za stjecanje prvog radnog iskustva u organima državne službe.

Šansu za stručno osposobljavanje dobilo je oko 40 mladih ljudi.  Kako ističu iz Vijeća mladih: " Na kantonalnoj Vladi je sada da ovu privremenu mjeru koja je kroz Strategiju za mlade USK-a podrazumijevala zadržavanje mladih na godinu dana u državi putem stjecanja prvog radnog iskustva,  pretoči u dugoročnu mjeru kroz zapošljavanje pripravnika putem programa sufinanciranja Fedralnog zavoda za zapošljavanje." Priliku za stručno osposobljavanje dobili su diplomanti svih struka prvog, drugog i trećeg ciklusa studija Univerziteta u Bihaću.

Pripravnicima će biti uručena uvjerenja o stjecanju radnog iskustva.