Nana Fata: Pripremila sam motku da tučem političare, hodže i popove

Ogorčena je i na komšije, koje su je pljuvale i vrijeđale, a smijale se kada ju je policija tukla

- U moju avliju više neće političari, vjerski dužnosnici, moje komšije, pa ni novinari. Sve ću najuriti motkom koju sam pripremila - ogorčeno poručuje Fata Orlović iz Konjević-Polja kod Bratunca, koja je jučer iz svoje avlije istjerala i ovog dopisnika.

Sita svakoga

Sita je, kaže, svih koji su je obilazili i dvadeset godina obećavali da će s njenog imanja ukloniti bespravno sagrađenu crkvu. Dosta joj je i komšija, koje su je  psovale i vrijeđale kada su čuli da je, navodno, uzela pare da crkva ostane. Isti ti ljudi, kaže, smijali su se kada ju je policija tukla.

Kaže da su joj političari dolazili samo uoči izbora, obećavali i tapšali po ramenima.

- Donosili su mi hedije. Nije nana željna paketa, već pravde i dobre volje političara da će se moj slučaj nakon dvadeset godina okončati, na moje i zadovoljstvo moje djece rasute po svijetu – dodaje Orlović.

Pet advokata

Tražeći da crkva bude uklonjena pravnim putem,  angažirala je pet advokata. Svi su joj, kaže,  uzeli veliki novac, osim advokata Karkina, i nijedan nije slučaj priveo kraju. Svi su tvrdili da za njen slučaj nije nadležan Općinski sud u Srebrenici.

- To su kasnije prihvatili i političari i ništa ne preduzimaju – kazala nam je kratko Orlović.

Neki su uzimali i novac

Fata Orlović kaže da će sav slučaj ponovo pokrenuti njena unuka Sanela, koja se školovala u Americi. Prije toga, obećava nana Fata, javno će prozvati sve odgovorne koji su, tvrdi, ganjajući za nju pravdu, sebi uzimali novac.