Priština: Turska poklanja džamiju Kosovu

Turska kao poklon Kosovu planira u Prištini izgraditi džamiju po ugledu na Selimiju iz 16. stoljeća u turskom gradu Jedrene, piše britanski “Guardian”.

List dodaje da u javnosti postoje kontroverze po pitanju izgleda džamije.

Navodi se da je prošlo šest godina otkako su islamske vjerske vođe i tamošnji zvaničnici položili kamen temeljac nove glavne džamije u Prištini – kamenu ploču koja je sada skrivena ispod korova na parkingu. 

Sada, uprkos odbacivanjima nacrta koje su napravile arhitekte po ugledu na mnogobrojne džamije Otomanske imperije, početak izgradnje planiran je za proljeće ove godine u dijelu Prištine koji se zove Dardanija.

“Guardian” napominje da je Turska uložila ogromne investicije na području Kosova, podsjećajući na riječi turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) iz 2013., koji je kazao da je Turska Kosovo, a Kosovo Turska, što je, kako se navodi, okarakterizirano kao “neootomanizam”.

Kontroverze su, kako se navodi, nastale još kada je nekadašnji gradonačelnik Prištine Isa Mustafa postavio kamen temeljac za izgradnju džamije u Prištini koja, na kraju, ipak nije izgrađena.

Iako osnove protivljenja izgradnji džamija širom Evrope leže u strahu od islama, kada je riječ o Kosovu, to nije slučaj, navodi “Guardian” i dodaje da se lokalni stanovnici protive jer taj potez vide kao oštar utjecaj Turske, dok se drugi plaše vraćanja vjere u sekularni, postsocijalistički okvir.

Među najglasnijim protivnicima ovog projekta nalaze se lokalne arhitekte.

Razvoj projekta prati turski direktorat za religijska pitanja Dijanet, koji je do sada nadgledao izgradnju desetina drugih džamija širom islamskog svijeta u posljednjim godinama, što neki opisuju kao oruđe u igri moći koju Turska igra, navodi “Guardian”.

Izvor: