Priznanje da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pacijenata u Bihaću

Nikolina Balaban
Četrdesetosmogodišnja Nikolina Balaban, liječnica iz Bosanskog Novog priznala je krivicu da je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala teške posljedice po zdravlje najmanje pet osoba za šta je i optužena.

 

Izjava o priznanju krivice u ovoj fazi postupka, odnosno prije preispitivanja izjave, ne znači da će optužena zaista i biti osuđena, s obzirom na to da se izjava o priznanju krivnje može i povući, kako napominju iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, a Nikolina Balaban se smatra nevinom do pravosnažne osuđujuće presude u skladu s presumpcijom nevinosti.

Njoj se stavlja ne teret postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata.

Obavljajući svoju djelatnost, ona je iz nehata kao doctor medicine,  postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka – specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije – naveli su ranije iz Tužilaštva USK.

Istraga je pokrenuta u aprilu 2017. godine.

Za ovu priču se saznalo kada se medijima obratila Armina Rekić, mlada majka iz Bihaća, koja je detaljno opisala svoje stravično iskustvo. Njoj je greškom ljekara KB “Dr. Irfan Ljubijankić” bespotrebno odstranjena maternica, jajnik, te okolni limfni čvorovi. Da bi sve bilo gore, u Sarajevu je primila nekoliko ciklusa kemoterapija i zračenja, a uopće nije imala karcinom. Sve to urađeno je na osnovu patohistološkog nalaza doktorice Balaban.

Poslije ovog slučaja otkriveno je još desetak drugih slučajeva kojima sun a odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze, gdje su umjesto benignih dijagnosticirana maligna oboljenja i obratno, a zajednički sadržilac za sve slučajeve je to što je nalaze potpisala doktorica Balaban.

Osnov sumnje Tužilaštvo je uspjelo potvrditi i dokumentovati za pet slučajeva.

U bihaćkoj bolnici dr. Balaban se zaposlila početkom septembra 2016. godine, gdje je stigla iz Opće bolnice u Prijedoru, gdje je također radila kao patolog i šefica Službe za patologiju. Nakon otkrivanja afere pojavile su se nezvanične informacije da je i bolnica u Prijedoru imala iste probleme sa njenim nalazima, te da joj je zbog toga sugerisano da potraži novo radno mjesto.

Zbog bloga koji je pisala o ratnim dešavanjima i kritike vlastima RS, imala je status ¨zvijezde¨, prije izbijanja afere.

Utvrđeno je da su njena diploma i specijalizacija zakonite, odnosno valjane, jer je tokom istrage Tužilaštvo USK provjerilo zakonitost diplome i specijalizacije Nikoline Balaban na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Bila je hospitalizirana na neuropsihijatrijskim klinikama u Prijedoru i Banjoj Luci.u nekoliko navrata, liječila se od depresivne psihoze i toksikomanije.