Udruženja žrtava: Priznanje genocida treba biti uslov za EU put BiH

Udruženja žrtava pozdravljaju aktivnost člana Evropskog parlamenta i izvjestioca te institucije za Bosnu i Hercegovinu Cristiana Dana Prede, u vezi sa presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Gospodin Preda je s pravom skrenuo pažnju na sramne postupke vlasti u entitetu RS i uputio opravdan i važan upit Evropskoj komisiji šta će poduzeti da to zaustavi. Neodrživo je i nedopustivo da vlasti RS negiraju presude međunarodnih sudova i da veličaju ratne zločince, dodjeljujući im odlikovanja i imenujući studentske domove po njima.

Dajemo punu podršku inicijativi zastupnika Prede i očekujemo da Evropska komisija reaguje na ovu anticivilizacijsku praksu vlasti entiteta RS. To nalaže osnovni ljudski i politički moral, jer sve drugo bi bio najgrublji cinizam i gubitak kredibiliteta.

Podsjećamo da je 12 udruženja žrtava uputilo pismo na preko 1000 adresa, između ostalog i na adrese evropskih parlamentara, te rukovodstva Evropske komisije u vezi sa presudom Karadžiću. 

Konkretno, u odgovoru na aplikaciju BiH za članstvo Evropska komisija treba kao uslov postaviti priznanje genocida od strane svih nivoa vlasti. Ako je Srbiji naloženo da neće moći postati članica EU sve dok ne prizna genocid, logično je da to bude uslov i za BiH, odnosno za zvaničnike iz entiteta RS. 

Onaj ko želi dobro Bosni i Hercegovini treba da očekuje da ispunjavamo normalne uslove i civilizacijske standarde. Apsurdno je da je negiranje genocida zakonski zabranjeno u Briselu, a da je dopušteno u Sarajevu ili Srebrenici.

Potpuno svjesni važnosti evropskih integracija BiH, smatramo da ipak ne smije biti dopušteno vlastima entiteta RS da se «europeiziraju», sve dok ne počnu poštovati osnove civilizacijskog ponašanja, a to je pijetet prema žrtvama, uvažavanje istine i vladavine prava.