Prnjavorčanin zaposlio momka s Down sindromom i ostvario mu životni san

Posao konobara, rad sa ljudima, ostvarivanje zarade i osjećaj korisnog pripadnika društvenoj zajednici, za Admir Ćuran iz Prnjavora bio je san. Zbog Downovog sindroma mislio je da se neće ostvariti. Međutim, izrečena želja preko radio talasa stigla je do vlasnika jednog restorana i obistinila se.

Pravljenje kafe, uzimanje narudžbe, posluživanje gostiju, naplata, savladani su za šest dana rada u restoranu. Admir Ćuran uz pomoć šefa i starijih kolega otkriva tajne konobarskog zanata.

"Super je. Za početak ide, sve ide kako treba, učimo, slušamo jedni druge. Priđemo stolu, pozdravimo goste, svi su nam prijatni, a i mi smo prema njima", rekao nam je Siniša Malešević, šef konobara u restoranu Leburić.

"Dobri su svi. Ja dobar prema njima, oni prema meni", kazao je Admir Ćuran.

Prvi zarađen novac Admir još ne troši. Njegova majka nam je rekla da od bakšiša želi porodicu za 1. maj počastiti jagnjetinom.

"Naravno da je ovo ostvarenje sna i Adinog, ali i nas porodice. Petnaest godina cijela familija se bavi sa Adom i pomažemo da se što bolje socijalizuje i bude spreman na vanjski svijet", ispričala je Sena Ćuran, Admirova majka, prenosi N1.

Ado je završio osnovnu školu, naučio je čitati i pisati, a uz podršku porodice i Dnevnog centra “Neven”, čiji je štićenik, svakodnevno nastavlja da razvija svoje sposobnosti. Bio je aktivni učesnik "Šarenog defilea" koji je organizovan u Prnjavoru 21. marta povodom Dana osoba sa Downovim sindrom i od tada nastaju životne promjene.

"Povodom tog događaja gostovali smo na jednoj lokalnoj radio stanici i Ado je rekao da bi želio postati konobar. Vijest se raširila i na sreću došla je do Borisa Leburića koji je čuo vijest, odlučio Adu pozvati u svoj restoran i ponuditi mu posao", kazao je Boško Bevanić, psiholog u Dnevnom centru "Neven" Prnjavor.

Iz Centra "Neven" kažu da ovo nije prvi humani gest Leburića prema njihovim štićenicima. Boris o tome ne želi pričati u javnosti, iza kamere kaže da ne vidi razlog zašto ne zaposliti nekoga ko, poput Ade, brzo uči i obavlja svoje radne zadatke. Ovakvih poslodavaca u Bosni i Hercegovini trenutno je jednocifren broj.