Problemi u Klinici za psihijatriju UKC Tuzla: Djeca i adolescenti se i dalje hospitalizuju sa odraslim pacijentima

s

U periodu od 2013. do 2019. godine, odnosno početka pandemije koronavirusa, Klinika za psihijatriju UKC Tuzla konstantno je bilježila porast broja pacijenata dječije i adolescentske dobi kojima je bila potrebna pomoć.

Pojavom pandemije koronavirusa i zbog reorganizacije rada Klinike, usluge ove vrste su reducirane te je zabilježeno smanjenje broja pregleda, što nije odraz stvarnih potreba. No i dalje je prisutan problem odvojenosti Odjela i nedostatka prostora za ove namjene.

Djeca i pacijenti adolescentne dobi i danas se hospitalizuju sa odraslim pacijentima u Klinici za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Objekat Dječijeg odjela i dalje čeka na sanaciju i rekonstrukciju. Iako su radovi počeli 2014. godine, još uvijek nisu završeni.

- Mi nažalost imamo i duge liste čekanja na ove preglede i ne možemo da pružimo onoliko pregleda i usluga za koliko objektivno postoji potreba. Mi radimo sa djecom uzrasta od godinu dana pa do 18, a najčešće do 21 godinu, objašnjava šefica Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju UKC Tuzla dr. Nermina Kravić.

Kako ističu stručnjaci, ne treba zanemariti da je veliki interes i potreba za pružanjem ljekarske pomoći i usluga za djecu i adolescente. Najveći je broj anksioznih poremećaja povezanih sa stresom i traumom, što dominira, a tu su i poremećaji u ponašanju kod djece školskog uzrasta, a tu su i druge usluge koje pruža ova klinika.

Odjel za djecu i adolescente funkcioniše samo po principu dnevne bolnice. Ukoliko postoji potreba, ti pacijenti se smještaju u iste prostorije sa odraslim osobama, što nailazi na negodovanja i kod roditelja.

Rekonstrukcija dječijeg odjela psihijatrije, uslovljena je arhivskim materijalom UKC-a Tuzla, a u Fond za ove namjene i Vlada Brčko distrikta je uplatila 100 hiljada maraka. Porodice djece sa psihološkim problemima, ali i uposlenici klinike za psihijatriju nadaju se skorom rješavanju ovog problema.

Priču donosi Vahidin Mujagić.