Procesuiranje kriminala u BiH na čekanju, otvaraju se novi rudnici korupcije

Nije pretjerivanje ako se kaže će Milorad Dodik i Dragan Čović za nekoliko sedmica preuzeti kontrolu nad najvećim dijelom policijsko-sigurnosnih institucija u Bosni i Hercegovini, što će im ostaviti prostor za apsolutni utjecaj na sve buduće procese koji se u zemlji budu odvijali u naredne četiri godine.

Vlastito pravosuđe nema skoro niti jedan političkar u Evropi, izuzev autokratskih režima, kakav je, recimo, u susjednoj Srbiji uspostavio Aleksandar Vučić. Niko do sada u BiH nije mogao imao tako direktan i jak pritisak na policiju i pravosuđe kao što će ga imati Dodik i Čović. Kontrola policije i pravosuđa znači i moć određivanje buduće dinamike u Bosni i Hercegovini.  

Evo nekoliko statističkih, egzaktnih podataka o kontroli Čovićevog HDZ-a nad policijsko-pravosudnim institucijama, poredanih po vertikali, od kantona do vrha države: U najmanje četiri kantona u Federaciji HDZ je imenovao ili će imenovati čelne ljude kantonalnih MUP-ova i tužilaštava. HDZ u Zapadnoj Hercegovini apsolutno ima vlastitu policiju i pravosuđe. U decembru prošle godine MUP-ovi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog, Kantona 10, te Posavskog, odbili su potpisati sporazum o korištenju sistema radioveze između policijskih agencija u BiH, čime su pokazali da su se stavili izvan okvira države.

Nadalje, mediji su objavili da će direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač dati ostavku do kraja mjeseca. Tada će se otvoriti prostor da HDZ potvrdi novog direktora. Za poziciju novog direktora u FUP prijavili su se: Đuro Knežević, Ivica Bošnjak, Zoran Galić i Milan Galić.

Paralelno sa tim aktivnostima, Čović ima interesa zadržati i Gordanu Tadić na poziciji glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. Avaz piše kako će Visoko sudsko tužilačko vijeće glavnog Državnog tužitelja izabrati do kraja mjeseca. Među prijavljenim su Gordana Tadić, Diana Kajmaković i Munib Halilović. HDZ već sada ima utjecaja i na Graničnu policiju Bosne i Hercegovine, kao jednu od ključnih sigurnosnih agencija u državi.

Isti procese pokreće i Dodik. Predsjednik SNSD-a ima apsolutnu kontrolu nad MUP-om Republike Srpske, kao i pravosuđem u tom dijelu Bosne i Hercegovine. To je viđeno i na slučaju „Dragičević“. Umjesto da otkrije ubice 21-godišnjeg Davida, MUP RS hapsi i saslušava opoziciju i roditelje ubijenog mladića. Ugledni londonski The Guardian o protestima u Banja Luci je izvijestio: „Građani zasićeni korupcijom traže istinu o smrti mladića“. Drugi svjetski mediji podsjećaju na brutalnost Dodikove policije nad građanima koji protestuju. Opoziciona političarka Jelena Trivić rekla je novinarima u Banja Luci da je tokom protesta uhapšeno više od 20 osoba, dok niti jedna osoba nije u pritvoru zbog ubistva Davida Dragičevića. Dakle, može se reći da svi koji su protiv Dodika, već sada imaju policiju za vratom.

Nakon entitetskih, Dodik je krenu na državne sigurnosne agencije. Tu ga čeka Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Agencija za istragu i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i Ministarstvo sigurnosti. Dodik će imati priliku da imenuje direktora u najmanje jednu od tih državnih agencija. Time će uspostaviti neku vrstu vertikalne kontrole od entitetskog do državnog nivoa koju njegov partner Čović ima iz pravca kantona prema državnom vrhu.

Kakav je odnos Dodika i Čovića prema pravosuđu i vladavini prava u Bosni i Hercegovini upozorile su u maju 2018. ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE: "Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH". Bila je to reakcija nakon su Dodik i Čović odbili podržati reformu Državnog krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Danas također ne postoje argumenti da su njih dvojica promijenili kurs u odnosu na koruciju.

Ovladavanjem policijom i pravosuđem u Bosni i Hercegovini Dodik i Čović neće samo odgoditi procesuiranje za stari kriminal. Stvara se ambijent za nesmetanu korupciju i u naredne četiri godine. U SDA, pokazali su, nemaju ni snage ni interesa da se suprotstavi Dodikovoj i Čovićevoj autokratiji.