Pročitajte zaključke PD Parlamenta FBiH o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima Zavoda Pazarić

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je, između ostalog, usvojio zaključak da mjerodavna tijela nastave s istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima i o postojanju koruptivnih radnji i kaznenih djela počinjenih kroz različite oblike zloupotrebe službenog položaja. Pozvan je Dom naroda da usvoji Nacrt zakon kojim će se utvrditi kategorija roditelj-njegovatelj te zadužuje Vlada da pripremi prijedlog izmjena Zakona kojim će se formirati inspektorat za socijalnu i dječiju zaštitu.

Sjednica je u ovim trenucima završena.

18.20

Zaključena je rasprava na današnjoj sjednici Predstavničkog doma PFBiH. Data je pauza od pola sata kako bi se formirali zaključci i predložila rješenja za stanje u zavodima.

17.48

Šefica Kluba DF-a Alma Kratina smatra da urgentno treba popraviti uslove smještaja i zdravstvene njege štićenika u Zavodu Pazarić.

- Suštinska stvar je podrška porodici. Sve što će se mijenjati kroz zakonsku regulativu je podrška porodici, kaže Kratina.

Zastupnica SDP-a Jasmina Zubić je kazala kako je u budućnosti neophodno fokus staviti na formiranje dnevnih centara gdje bi roditelji mogli smještati svoju djecu sa poteškoćama u razvoju, a ne da ih odvode u zavode poput Pazarića. Istakla je da se reforme u ovoj oblasti moraju provoditi te da se moraju ispravljati nedostaci koje su pronađeni prilikom kontrola u zavodu.

16.10

Zaimović je žustro replicirao Ćudić pitajući je "zašto niste prošli put krenuli od početka i spomenuli nadležna ministarstva po pitanju odgovornosti za stanje u zavodima već samo upravni i nadzorni odbor".

- Sada spominjete ministarstva jer ste čuvali šestorku u Sarajevu. Nije ovaj Parlament želio da bilo šta sakrije. Očito ima dosta posla da se ovi stvari poprave, ali zadnje što treba je da se bavimo politiziranjem, kaže Zaimović.

Federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić kaže da se nakon rasprave kristališu dva pitanja, ko je odgovoran i kako dalje.

- Moramo krenuti od Zakona o preuzimanju prava i obaveza osnivača zavoda. Za ovih sedam dana koliko smo čekali materijale, nismo dobili ništa što već nismo imali, kaže Ćudić.

Nermin Muzur, predsjednik Kluba poslanika Narod i pravda kaže da se više od deset godina ništa nije uradilo po pitanju zakona koji je manjkav, a donesen je 2008. godine koji tretira ovu oblast.

- Neko mora biti krivac i odgovoran za sve ovo. Pitanje je da li bi se išta uradilo da direktor Salić ovdje nije o svemu govorio i da nije bila ovolika medijska pažnja, kaže Muzur dodajući da je rješenje u hitnoj izmjeni zakona koji će biti prilagodljiv svim ovim ustanovama.

15.57

Marijan Klaić, predsjednik Kluba HDZ-a BiH/HNS-a, kaže da su predočene šokantne fotografije iz Zavoda Pazarić i informacije o tretmanu djece izazvale ružna osjećanja.

- Naravno ne ulazeći u razmatranje kada su nastale te fotografije. Predlažemo da mjerodavna tijela nastave sa istražnim radnjama u postupanju prema štićenicima te da se istraže kriminalne i koruptivne radnje, kaže Klaić.

15.30

Azra Hadžić Bećirspahić, predsjednica Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da je "za nas Redžep Salić heroj, uzbunjivač neko ko je javno iznio sav kriminal koji je naslijedio".

- Sve se desilo za vrijeme ministra Veska Drljače i smatramo da ministre danas trebate podnijeti ostavku jer ste odgovorni za sve jer ste bili upoznati sa svim ovim kriminalnim i nečasnim radnjama. Tražimo od kolegice Sabine Ćudić da se izjasni ko je snimio šokantne fotografije i kada su nastale jer ćemo tako doći do počinitelja ko je vezao djecu za radijatore i krevete. Štićenici nisu bili vezani dok je Salić bio direktor, kaže Hadžić Bećirspahić.

15.20

Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Meliha Bijedić, nezavisna zastupnica je istakla da je neupitno da je utvrđeno mnogo nepravilnosti u Zavodu Pazarić, da su načinjeni propusti.

- Čvrsto vjerujem u institucije države koje trebaju sve istražiti. Sve diskusije su bile na tragu rješenja i ako budemo dosljednji u formiranju zaključaka mislim da ćemo napraviti puno, kaže Bijedić.

14.16

Vrlo emotivno je, obraćajući se parlamentarcima na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, govorio Kasim Memić, roditelj 22-godišnjeg djeteta sa poteškoćama u razvoju.

- Ta djeca se guraju u stranu na razne načine. Ko će platiti izdržavanje mog djeteta kada mene ne bude bilo. Donesite zakone, para ima, samo se trebaju pravilno rasporediti. Lopovi su oni koji su pokrali ovu djecu. Možete li vjerovati da sedam godina škola Vladimir Nazor nije izrabala direktora, rekao je Memić.

Podjetimo, ranije je o Zavodu Pazarić na sjednici govorio neuropsihijatar Zlatko Kalabić koje ja kazao kako je pričao sa štićenicima i oni nisu spominjali nikakve torture.

U toku je polusatna pauza, nakon čega će uslijediti diskusija parlamentaraca.